Česko zasype sníh! Meteoroložka pro S24 popsala, co nás čeká!

Zasněžená auta

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. listopadu 2018 13:54

Už o víkendu k nám bude proudit chladnější vzduch od východu až severovýchodu, který přinese ochlazování. Od pondělí očekáváme sněžení, kterého se dočkáme i v nížinách. Serveru stars24.cz to řekla meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

V nížinách se podle Honsové zatím bude během dne jednat o déšť se sněhem, v noci ale bude sněžit i v nížinách. Počátkem příštího týdne se tedy budou tvořit první komplikace na silnicích.

Na horách sníh bude zůstávat ležet a bude mrznout, v nížinách bude roztávat. Příští týden tak přinese první krok do zimy.

V pátek ale bude zatím ještě jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejvyšší teploty 5 až 9 °C, při déletrvající mlze kolem 3 °C. Mírný severovýchodní vítr.

V sobotu bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy zataženo nízkou oblačností nebo mlhy. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 5 až 9°C. Slabý až mírný severovýchodní vítr.

V neděli bude jasno až polojasno, na severu až oblačno a na horách sněžení. Ráno a dopoledne místy mlhy nebo nízká oblačnost. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 3 až 7 °C. Slabý severovýchodní vítr.

V pondělí bude oblačno s již avizovaným sněžením, v nížinách se smíšenými přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Slabý severovýchodní vítr.

V úterý bude polojasno až oblačno, místy přeháňky, od středních poloh sněhové. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Mírný severovýchodní vítr.

Ve středu bude polojasno až oblačno, místy se sněhovými přeháňkami. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty -2 až 2 °C. Mírný severovýchodní vítr.

Ve čtvrtek bude oblačno se smíšenými přeháňkami, na horách sněžení. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 4 až 8 °C. Slabý jihovýchodní vítr.

Letos jsme si na první sněžení museli docela počkat. Podle meteoroložky jsme se ho loni dočkali už 6. října, předloni dokonce 5. a v letech 2015 a 2014 14., resp. 22. října.

Velmi pozdě začalo poprvé sněžit v roce 2011, kdy jsme se prvního sněhu dočkali až 19. prosince. 

Témata: Počasí sníh Dagmar Honsová