Na Česko se řítí další vichřice! Zabezpečte okna i dveře!

Větrný rukáv

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. října 2018 14:27

Většinu Česka zasáhne v pondělí a úterý silný vítr, na horách až o síle vichřice. Vyhne se zřejmě pouze západu Čech. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Nejsilnější bude vítr asi na východě Středočeského kraje, západě Vysočiny a Pardubického kraje a severu Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Výstraha platí od pondělních 17:00 do úterních 17:00. "Od pondělního večera do úterního odpoledne bude foukat na většině území, s výjimkou západní poloviny Čech, silný vítr sedm až 12 metrů za sekundu s nárazy kolem 20 metrů za sekundu (70 kilometrů za hodinu)," oznámili meteorologové.

V oblasti Českomoravské vrchoviny a hor na severu Čech může mít vítr podle nich v nárazech rychlost až 90 kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor dosáhne až 110 kilometrů za hodinu, což na mezinárodní stupnici síly větru odpovídá druhému nejvyššímu stupni, vichřici. Vítr bude v průběhu úterního odpoledne od západu slábnout, uvedl ČHMÚ.

Lidé by měli kvůli větru podle ústavu zajistit okna a dveře a schovat předměty volně položené venku, jako třeba zahradní nábytek a květináče. Řidiče pak meteorologové varují, že vítr může učinit auto neovladatelným. Na horách by lidé měli omezit túry, a nevydávat se hlavně na hřebeny hor.

Lidé by se neměli zdržovat v okolí starších budov, kde hrozí, že vítr strhne střešní krytinu. Neměli by se schovávat pod větší stromy ani chodit do lesa. Pokud je to možné, měli by přečkat nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách.

Témata: Počasí Vichřice