Česko decimovala bouře Herwart! Vyvracela stromy, nejezdily vlaky, domácnosti bez elektřiny

Větrný rukáv

Autor: stars24.cz, ČTK

29. října 2017 12:44 | Aktualizováno: 29. října 2017 21:14

Střední Evropu zasáhla vichřice Herwart, která na horách dosahovala síly orkánu. Doprava na mnoha ČR místech kolabovala, potíže byly především na železnici. Vydatné přeháňky zvedaly hladiny toků.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že extrémně silný vítr v neděli zasáhne Českou republiku.

Podle dopravního webu policie popadané stromy komplikují provoz hlavně na silnicích v Ústeckém kraji, problémy nastaly od rána na více než 30 místech v kraji.

Větrná smršť zastavila ráno provoz na více než deseti železničních tratích, včetně mezinárodní z Děčína do Německa. Podle webu Českých drah celý den zřejmě nebudou jezdit vlaky z Liberce přes Harrachov do polské Sklářské Poreby ani na dalších tratích z Liberce, a to do Turnova a České Lípy. Náhradní autobusová doprava jezdí jen omezeně.

V Libereckém kraji na třetí povodňový stupeň ráno vystoupala Jizera v Jablonci nad Jizerou na Semilsku a Kamenice v Plavech na Jablonecku, na obou místech už stav ohrožení neplatí. V obcích zatím voda škody nezpůsobila. Meteorologové očekávají postupné zklidnění situace. Na druhém stupni je Jizera v Železném Brodě a na prvním na několika dalších místech. Stav bdělosti je i na Nise v Liberci, Ploučnici ve Stráži pod Ralskem na Českolipsku a také Mumlavě v Harrachově.Na severu Čech nejvíc napršelo od sobotního rána v Desné v Jizerských horách, přes 60 milimetrů, což představuje 60 litrů vody na metr čtvereční.

Podle Martina Nováka z krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu nejsilnější poryv na severu Čech ráno zaznamenali na Milešovce. "Bylo to 40,5 metru za sekundu, což je nějakých 145 kilometrů v hodině," uvedl. I V nižších polohách fouká silně, přes 100 kilometrů v hodině naměřili meteorologové v Ústí-Kočkově, Tušimicích či Doksanech.

Hladina Labe na Pardubicku v profilu Vestřev dopoledne překročila třetí povodňový stupeň ohrožení. V zasažené oblasti už srážek ubývá. V horských polohách přechází do sněhových přeháněk. Odpoledne se postupně situace na tocích stabilizuje, očekávají vodohospodáři. Kvůli silnému větru, který způsobuje výpadky elektřiny, dnes v Pardubicích nejezdí trolejbusy. Dopravní podnik na trolejbusové linky nasadil autobusy.

Středočeští hasiči vyjíždějí k popadaným stromům a částem střech, které nevydržely nápory silného větru. Počet zásahů oproti normálu začal stoupat dnes po půlnoci, výrazně jich přibývá od rána, a to ve všech okresech ve středních Čechách. V ranních hodinách už lidé ohlásili desítky událostí, vítr například poškodil střechu haly v Nupakách u Prahy nebo střechu prodejny v Mníšku pod Brdy u Prahy. "Událostí rapidně přibývá," uvedl mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Přes stovku výjezdů už před dnes ráno před 8:00 absolvovali hasiči v Karlovarském a Plzeňském kraji. Spadlé stromy zastavily provoz na dvou železničních tratích a zkomplikovaly dopravu na mnoha silnicích v obou krajích. "Celkově už evidujeme kolem 70 výjezdů. Na Domažlicku jsme například zasahovali u nárazu vlaku do stromu. Událost byla bez zranění," řekl řídící důstojník plzeňských hasičů. Osobní vlak narazil do stromu na trati mezi Bělou nad Radbuzou a Hostouní, provoz byl kvůli tomu na trati přerušen. Spadlý strom odstraňovali hasiči také mezi Perninkem a Horní Blatnou na Karlovarsku, tam už byl ale provoz znovu obnoven.

V Karlovarském kraji řešili hasiči před 8:00 zhruba 70 událostí a další přibývají každou minutou, informoval jejich mluvčí Martin Kasal. Vítr uvolnil plechy na střechách domů napříč celým krajem, hasiči vyjížděli také ke dvěma požárům. Na mnoha místech obou krajů odstraňovali hasičů spadlé stromy - v Aši do stromu na silnici narazilo auto, dopravu komplikovaly padlé kmeny například u Ostrova, Toužimi, Konstantinových Lázní nebo Boru na Tachovsku.

Silný vítr vyvrací na jihu Čech stromy do silnic i na koleje, poškodil řadu střech. Situace se během dopoledních hodin zhoršila. Hasiči už řešili téměř 300 událostí, nejčastěji odstraňovali spadlé stromy a zajišťovali uvolněnou krytinu na střechách, mimo jiné také u pavilonu strakonické nemocnice. Nemají informace o zraněných lidech. Řekla to jejich mluvčí Vendula Matějů.

Domácností bez dodávek elektřiny přibylo. Po ránu jich bylo asi 15.000, teď se jejich počty mohou pohybovat i kolem 100.000. Poruch na vedení bylo v Jihočeském kraji nahlášeno 1550. "Na našich sítích máme kalamitní stav," řekl mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Problémy se nadále týkají i železnice. Kvůli větrné smršti je přerušen provoz na koridoru Praha - České Budějovice, vlaky podle webu Českých drah stojí jinde, například v úsecích Volary - Lenora, Tábor - Ražice a Rybník - Lipno nad Vltavou. "Cestujícím doporučujeme cestu odložit na později," sdělil mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Na Vysočině začal silný vítr vyvracet stromy po 06:00. Během dvou hodin hasiči vyjížděli ke 30 událostem, nejčastěji zatím zasahovali na Havlíčkobrodsku a na Žďársku. Zraněn nebyl nikdo, uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Problémy kvůli počasí stále přibývají, objevují se i výpadky elektrického proudu.

Moravskoslezští hasiči evidovali dnes dopoledne v souvislosti se silným větrem více než 110 výjezdů. V jednom případě strom spadl na auto, několikrát i na svodidla či elektrické dráty. Řekl to mluvčí hasičů Jakub Kozák.

Poprvé hasiči vyjeli k padlému stromu ve 23:22 do Holasovic na Opavsku. "Od půlnoci do 10:30 dopoledne evidujeme v kraji přes 90 zásahů souvisejících s odstraněním spadlých a vyvrácených stromů. Dalších 20 souviselo s odstraněním nebezpečných stavů. Jednalo se o uvolněné světlíky, lepenky, plechy a vyčištění ucpaných propustků kanalizace," řekl.

Před větrem varují i horští záchranáři působící v Beskydech. "Vítr může dosahovat až 160 kilometrů za hodinu. Mohou padat stromy. Pohyb na horách může být nebezpečný," řekl ráno dispečer Horské služby Beskydy.

Hasiči v Olomouckém kraji dnes vyjeli kvůli silnému větru již k 280 událostem. Jde zejména o odstraňování spadlých stromů z komunikací, stromy padají i na elektrická vedení či železniční tratě, vítr také uvolňuje a trhá střechy. Situace se nelepší, hasiči zaznamenávají další nárůst událostí a výjezdů jednotek, sdělil dnes před 14:00 mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák.

Vichřice a popadané stromy zastavily provoz i na hlavním železničním koridoru z Prahy do Olomouce. "Provoz je přerušen mezi Olomoucí a Zábřehem na Moravě. V současné době není zajištěna náhradní doprava," uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Cestující z Ostravska, Olomoucka nebo Uherskohradišťska do Prahy či opačným směrem by podle něj měli cestu odložit na později. "V případě, že se vydají na cestu nebo již jsou na cestě, musí počítat s větším zdržením a komplikacemi," uvedl Šťáhlavský.

Krajské operační středisko hasičů zpracovává nové události každou minutu. Podle dostupných informací zatím nebyl nikdo zraněn. "Ve Velké Bystřici došlo k pádu střechy ze stavebnin. Na Jánského v Olomouci hasiči řeší uvolněné plechy na střeše objektu. V Brodku u Přerova došlo k pádu větší střechy z objektu cukrovaru. Rovněž uvolněné plechy zajišťují hasiči v Senici na Hané. Uvolněné plechy komplikují situaci také v Libině na Šumpersku. Padající cihly ze střechy domu řeší hasiči v Kokorách," uvedl Hošák.

Ve Zlínském kraji hasiči dosud zasahovali u deseti událostí, vždy šlo o popadané stromy. Podle mluvčí zlínských hasičů Lucie Javoříkové jsou problémy s linkou 112. "Zřejmě je přetížená, ve Zlínském kraji byla vypnutá a nefunguje. Je však přesměrovaná na jiné číslo, takže lidé se dovolají," uvedla Javoříková.

Na jižní Moravu vtrhl silný vítr až během dopoledne. "Zatím máme desítky výjezdů především na Blanensku a postupně i na Brněnsku," řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Jedná se o popadané větve, stromy či uvolněné plechové krytiny. "Žádné zranění hlášené nemáme," doplnil Mikoška. Přes kraj se prohnal i poměrně silný déšť, netrval ale víc než několik desítek minut a na průtoku řek se zásadně neprojevil.

Témata: Bouře Herwart Vichřice Počasí