Česko zasáhne orkán! Nebezpečí bude extrémní, obce rozesílají SMS varování. Začne i sněžit

Kamenický Šenov (Liberecký kraj)

Autor: stars24.cz, ČTK

27. října 2017 18:33

Český hydrometeorologický ústav dnes vydal varování před silným větrem, který dorazí v neděli. Nebezpečí je extrémní. Upozornění platí pro celou republiku. V zesilujícím severozápadním proudění začne přes střední Evropu v sobotu postupovat frontální systém. Čekejte také ochlazení a sníh i v nižších polohách.

"Přes Polsko bude postupovat k východu tlaková níže a v jejím týlu k nám začne proudit studený vzduch od severu. V průběhu noci na neděli a v neděli dopoledne bude postupně zesilovat západní vítr," uvedli meteorologové. Nejsilnější vítr s extrémním stupněm nebezpečí předpovídají v poledních hodinách. Vítr bude dosahovat rychlosti od 40 do 58 kilometrů za hodinu s nárazy až do 108 km/h. Na horách ČHMÚ očekává vichřici s nárazy od 126 do 162 km/h.

Na 12stupňové řadě rychlostí větru je 50 kilometrů za hodinu sedmým stupněm, jde už o vichr. Stupnici uzavírá orkán, kdy vítr proudí rychlostí přes 118 kilometrů za hodinu. Orkán se přes Česko přehnal před deseti lety, v noci z 18. na 19. ledna 2007. Pojmenován byl Kyrill a vyžádal si čtyři lidské oběti a miliardové škody v lesích, dopravě a energetice. Na většině území ČR vítr tehdy dosáhl či překročil 70 kilometrů v hodině, zhruba na třetině území měl v nárazech sílu 110 a na desetině území dokonce 145 kilometrů v hodině.

První sněhové vločky se očekávají už v pátek, kdy se mohou objevovat zhruba od poloh nad 1200 m. Obdobně tomu bude i v sobotu. Velký posun hranice mezi kapalným a pevným skupenstvím srážek přijde v neděli, informuje meteocentrum.cz. Kvůli postupu fronty bude teplota přes den klesat (nejtepleji bude paradoxně ráno) a odpoledne nebo večer už může sněžit v nadmořských výškách kolem 600 m.

Podle ČHMÚ lze kvůli silnému větru očekávat materiální škody na velkém území, omezení v dopravě, výpadky dodávek elektrického proudu, polomy v lesích i ohrožení lidských životů. Lidé by měli omezit pohyb venku a jízdy autem, neměli by chodit do lesa. Neměli by se ani zdržovat v okolí starších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny, ale ani v blízkosti větších stromů či sloupů elektrického vedení. Nejprudší nárazy větru je podle meteorologů lepší přečkat v uzavřených prostorách.

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku. Turisté tak mohou při cestě na nejvyšší českou horu využít pouze spodní úsek z Pece na Růžovou horu, informoval web lanovky. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině. Vítr provoz lanovky omezoval i v minulých týdnech. "V září a v říjnu horní úsek lanovky Růžová hora - Sněžka stál častěji než loni," řekl náčelní lanovky Jiří Martinec.

Předpověď na sobotu (00-24):Zataženo až oblačno, zpočátku místy, postupně na většině území déšť nebo přeháňky, v polohách nad 1100 m zpočátku sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Čerstvý západní vítr zpočátku 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, postupně 7 až 12 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h).

Předpověď na neděli (00-24):Převážně zataženo, déšť nebo přeháňky, postupně nad 900 m srážky sněhové. Odpoledne od severu přechod k proměnlivé oblačnosti, na většině území přeháňky, nad 600 m později sněhové. Ojediněle bouřky. Nejnižší noční teploty 9 až 5 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, během dne od severu ochlazování. Silný severozápadní až západní vítr 9 až 14 m/s, místy s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h),na horách kolem 35 m/s (125 km/h), bude večer částečně slábnout.

Předpověď na pondělí (00-24):Proměnlivá oblačnost, na většině území přeháňky, nad 400 m většinou sněhové. K večeru ubývání srážek i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. Čerstvý severozápadní vítr 5 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s (až 70 km/h), bude k večeru slábnout. Na horách místy tvorba sněhových jazyků.

Témata: Počasí Zima sníh