Kdy už tohle skončí?! Připravte se na novou vlnu veder, teploměr ukáže až 38 stupňů!

Nohy, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

6. srpna 2018 16:56

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před velmi vysokými teplotami v dalších dnech. Ve středu a ve čtvrtek může být ojediněle až 38 stupňů Celsia, v Čechách se ochladí v pátek, na východě republiky v sobotu. Kvůli suchu a horku hrozí nově nebezpečí požárů v celém Plzeňském kraji a části Vysočiny.

Celkově se aktuální výstraha meteorologů před požáry týká už 11 regionů, nevztahuje se na Moravskoslezský, Jihočeský a Karlovarský kraj. 

"Po zadní straně tlakové výše nad východní Evropou k nám bude zesilovat příliv velmi teplého vzduchu od jihozápadu. Ze čtvrtka na pátek bude postupovat od západu přes naše území studená fronta," uvedli meteorologové.

V úterý budou nejvyšší odpolední teploty stoupat k 30 až 34 stupňům Celsia, v Polabí a Poohří až k 36 stupňům. Ve středu a ve čtvrtek bude příliv teplého vzduchu vrcholit. 

Během horkých dní by lidé měli dodržovat pitný režim, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Kvůli vyššímu riziku požárů by neměli v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, odhazovat cigaretové nedopalky a používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Je třeba se řídit případnými místními vyhláškami a zákazy.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, později odpoledne na jihu při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 31 až 35 °C, v Polabí a Poohří až 37 °C. Slabý jihovýchodní až jižní vítr 1 až 4 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Jasno až polojasno, při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle, na západě místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 32 až 36 °C, v Čechách v nížinách až 38 °C. Slabý, během dne mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, během odpoledne a večera od západu postupně oblačno a v Čechách místy, na ostatním území ojediněle přeháňky a bouřky. Nejnižší noční teploty 21 až 17 °C. Nejvyšší denní teploty 32 až 36 °C, na jihu Moravy až 38 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 2 až 6 m/s, se bude během večera v Čechách měnit na západní. Vítr v bouřkách přechodně zesílí, informuje chmi.cz.

Předpověď na pátek (00-24):V pátek oblačno až zataženo, na většině území déšť nebo přeháňky, místy bouřky. Nejnižší noční teploty 22 až 18 °C. Nejvyšší denní teploty 23 až 28 °C, a Moravě a ve Slezsku 29 až 34 °C. Mírný západní až severozápadní vítr 3 až 7 m/s, na Moravě a ve Slezsku zpočátku vítr jižních směrů. Vítr v bouřkách přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí:Oblačno až polojasno, místy přeháňky. Ojediněle, postupně místy bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty zpočátku 23 až 27 °C, postupně 25 až 30 °C.

Témata: Počasí Léto