Česko sevře výheň! Teploty porostou k 35 stupňům, hrozí obří sucho!

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. července 2018 11:43

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu vzrostlo v Česku riziko požárů a nebezpečí ještě zhorší tropické počasí, které nás v nadcházejících dnech čeká. Lidé by neměli rozdělávat v přírodě oheň či vypalovat trávu.

Lidé se mají řídit místními vyhláškami a zákazy, které mohou být vydány. Během dneška nařízení vydala Praha a Středočeský kraj. Vyplývá to z dnešní výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

"Přeháňky a bouřky, které se mohou v následujících dnech vyskytnout, budou jen lokální, a proto situaci výrazněji nezlepší," poznamenali meteorologové.

Letošní počasí láme v posledních měsících rekordy. Duben i květen byly nejteplejší za posledních 58 let, červen byl pátý nejteplejší. Dosavadní vývoj červencových teplot a předpověď na následující dny nasvědčují tomu, že i červenec bude teplotně nadprůměrný. S výjimkou chladnějších výkyvů na začátku měsíce a na začátku druhé červencové dekády se teploty v celostátním průměru udržují jeden až pět stupňů Celsia nad normálem. Podle meteorologů bude posledních deset červencových dnů z celého měsíce nejteplejších. Maximální teploty se budou pohybovat kolem 30 stupňů Celsia a nastanou i tropické dny a noci.

K nejčastějším příčinám požárů se podle Hasičského záchranného sboru ČR řadí lidská nedbalost a technické závady na strojích a dopravních prostředcích. 

Hasiči lidem připomínají, že v lese lze rozdělávat oheň jen na vyhrazených místech, kouření je v lese zcela zakázáno. Vhodné místo pro ohniště by mělo být vzdáleno nejméně 50 metrů od okraje lesa a zejména 100 metrů od stohu. Při rozdělávání ohně je nutné ohniště oddělit od okolního prostředí třeba kameny, pískem nebo vyhloubením zeminy. Oheň nelze nechat ani chvíli bez dozoru a místo lze opustit až po řádném uhašení ohně. Děti by neměly zůstávat u ohniště bez dozoru dospělého. Zakázáno je také vypalování trávy pod pokutou až 25.000 korun.

Předpověď na úterý (00-24):Jasno až polojasno, ráno v jihozápadní polovině Čech ojediněle mlhy. Během dne při přechodně zvětšené oblačnosti ve východní polovině území ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C, v 1000 m na horách kolem 22 °C. Slabý severní vítr 1 až 4 m/s, na Moravě a ve Slezsku přes den mírný 2 až 6 m/s.

Předpověď na středu (00-24):Jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý, během dne mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Jasno až polojasno, během dne při zvětšené oblačnosti místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý, během dne mírný severní až severovýchodní vítr 2 až 5 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na pátek (00-24):Jasno až polojasno, při zvětšené oblačnosti ojediněle, během dne místy, přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 18 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 27 až 31 °C. Slabý severní nebo proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na sobotu (00-24):Většinou polojasno, při zvětšené oblačnosti zejména v odpoledních hodinách místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s, v bouřkách přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od neděle do úterý:Většinou polojasno, při zvětšené oblačnosti zejména v odpoledních hodinách místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 14 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 33 °C.

Témata: Počasí