Teplé počasí se jen tak nevrátí. Na Česko se žene sněžení

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

17. ledna 2023 6:00

Rekordní tepla, která v Česku panovala od Vánoc, se podle meteorologů jen tak nevrátí. Naopak ve středu očekávají meteorologové sněhové přeháňky, na některých místech by podle nich mohlo napadnout i přes deset centimetrů mokrého a těžkého sněhu.

"Relativně slunečné počasí (...) vystřídá ve středu zatažená obloha se sněžením, místy i vydatným," uvedli meteorologové. Na facebooku upozorňují, že mokrý a těžký sníh může ve středu způsobit problémy v dopravě a rovněž v energetice.

V dalších dnech se bude udržovat převážně oblačné počasí a místy se vyskytnou občasné srážky, většinou sněhové, a to i v nížinách. Do středy se noční teploty budou pohybovat kolem nuly, od čtvrtka začnou klesat na minus jeden až minus šest stupňů Celsia. Tam, kde bude ležet sníh a uklidní se vítr, mohou podle meteorologů ranní teploty klesnout až k minus devíti stupňům. Denní teploty se budou pohybovat většinou kolem nuly.

"Po uplynulých čtyřech teplotně silně nadprůměrných týdnech se počasí teplotně vrací do normálu. Teploty vzduchu budou odpovídat průměrným teplotám, které se obvykle vyskytují v období druhé poloviny ledna a první poloviny února," napsali meteorologové v měsíční předpovědi. Do přelomu ledna a února budou noční teploty klesat k minus čtyřem stupňům, přes den budou v průměru dva stupně. V týdnu od 6. února se pak mírně oteplí. V noci budou minus dva stupně a ve dne čtyři stupně Celsia.

Nadcházející čtyři týdny budou teplotně i srážkově průměrné. Rekordní teplo ze začátku ledna se tak podle meteorologů v období do poloviny února nezopakuje. Vyplývá to z měsíční předpovědi počasí, kterou ČHMÚ vpodvečer zveřejnil na webu. Noční teploty budou klesat pod bod mrazu, odpolední se budou pohybovat kolem dvou, v závěru období pak kolem čtyř stupňů Celsia.

Témata: Počasí sníh