Nezvykle teplé počasí skončilo. Do Česka přichází citelné ochlazení a deště

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. ledna 2023 6:00

Do Česka přichází citelné ochlazení. Zatímco o víkendu teploty hravě šplhaly přes 15 stupňů, v týdnu tuto hranici už nepokoří. Hrozí naopak déšť a na horách sněžení.

Vyplývá to z předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu.

Předpověď na pondělí:Polojasno až skoro jasno. Na Moravě většinou zataženo nízkou oblačností, ojediněle mlhy, ojediněle mrholení. Jinde nízká oblačnost a mlhy jen ojediněle. Odpoledne a večer od severozápadu přibývání oblačnosti a později večer na severozápadě ojediněle slabý déšť. Nejvyšší denní teploty 8 až 12 °C, na jihozápadě Čech a ve Slezsku kolem 14 °C, při celodenní nízké oblačnosti nebo mlze kolem 6 °C, v 1000 m na horách kolem 10 °C. Slabý jižní až jihozápadní vítr 1 až 4 m/s, místy mírný 3 až 7 m/s, na hřebenech hor na severu místy nárazy až 20 m/s (70 km/h).

Předpověď na úterý:Oblačno až zataženo, zejména na Moravě místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ojediněle přeháňky nebo slabý déšť. Na hřebenech Krkonoš i srážky sněhové. Během dne ustávání srážek a ubývání oblačnosti. Večer opět ojediněle tvorba mlh. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C, na severovýchodě Čech a na Moravě místy kolem 2 °C. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 °C. Slabý západní až severozápadní vítr do 4 m/s, v Čechách a ve Slezsku místy mírný 2 až 5 m/s.

Předpověď na středu:Polojasno až skoro jasno, zejména na Moravě místy nízká oblačnost nebo mlhy, ojediněle i mrznoucí. Během dne od severozápadu přibývání frontální oblačnosti a místy déšť, nad 1000 m i srážky sněhové. Nejnižší noční teploty +2 až -2 °C. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, maximální teploty až večer. Slabý, postupně čerstvý jihozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, na horách kolem 20 m/s. Na jihovýchodě a na severu Čech vítr jen slabý.

Předpověď na čtvrtek:Zataženo až oblačno. Místy občasný déšť nebo přeháňky, na horách srážky četnější. Nad 1000 m i srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty 8 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Čerstvý západní až severozápadní 4 až 9 m/s, místy s nárazy 15 až 20 m/s, na horách kolem 25 m/s.

Předpověď na pátek:Zataženo až oblačno. Místy občasný déšť nebo přeháňky. Na horách srážky četnější a většinou nad 1000 m sněhové. Nejnižší noční teploty 6 až 2 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C. Mírný jihozápadní až západní vítr 2 až 6 m/s, přechodně čerstvý 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s.

Vyhlídka počasí na víkend:Oblačno až zataženo. Místy občasný déšť nebo přeháňky. Na horách srážky četnější. Na horách, přechodně i ve středních polohách srážky smíšené nebo sněhové. Nejnižší noční teploty +3 až -2 °C, při zmenšené oblačnosti až -5 °C. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.

Témata: Počasí Déšť