Vánoční povodně už nehrozí, výstrahu meteorologové zrušili

Povodně, ilustrační fotografie.

Autor: ČTK

24. prosince 2022 13:30

Meteorologové zrušil výstrahu před povodněmi, která měla kvůli dešti a tání sněhu platit do nedělního poledne pro jihozápadní Čechy. V platnosti tak nyní není žádná výstraha, sdělil dnes ČTK Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) a informoval o tom také na twitteru.

"S okamžitou platností rušíme všechny dříve vydané výstrahy," uvedli po poledni meteorologové.

V souvislosti s oblevou, která zasáhla Česko, a vydatným deštěm meteorologové očekávali od čtvrtečního večera vzestup hladin na řekách odvodňujících Šumavu, Český les a Brdy. Upozornění se konkrétně týkalo většiny Plzeňského a Jihočeského kraje a Příbramska a Hořovicka ve středních Čechách a v platnosti mělo být do nedělních 12:00.

Podle aktuálních informací meteorologů sice hladiny na středních a dolních úsecích řek ve zmiňovaných oblastech budou ještě kvůli dotoku stoupat a na menších tocích mohou na krátkou dobu překročit i první, nejnižší povodňový stupeň, nicméně v horních částech už kulminují nebo budou kulminovat dnes odpoledne a v povodí Otavy klesají. "Z tohoto důvodu rušíme platnou výstrahu na povodňové jevy," doplnili meteorologové.

Témata: Počasí Povodně ČHMÚ