Jaké počasí nás čeká na vánoční svátky? Podrobná předpověď

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. prosince 2022 6:00

Před Vánocemi dorazila do Česka obleva, sníh mizí v nížinách a taje i na horách. Nadcházející sváteční víkend bude provázet teplé a deštivé počasí. Na Štědrý den má pršet na většině území a teploty vystoupají až na 11 stupňů Celsia. Podobné počasí bude i v neděli na Boží hod vánoční a v pondělí na Štěpána.

Kombinace tání sněhu, deště a také silnějšího větru bude zvedat hladiny řek zejména na Šumavě, uvedli meteorologové na facebooku. Nevylučují, že v příštích dnech vydají výstrahu před možným dosažením stupňů povodňové aktivity. Týkat se má hlavně řek, které odvodňují Šumavu, kde má v nadcházejících dnech napršet i kolem 60 milimetrů srážek. Víc pršet by mělo také v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách.

Obleva zřejmě z tuzemských pohoří nejvíc zasáhne Šumavu a Krušné hory. V nižších polohách by sníh mohl vydržet do Štědrého dne možná jen na severovýchodě Čech a na Moravě - hlavně tam, kde leží přes deset centimetrů sněhu a nebude foukat moc silný vítr.

V pátek zůstane obloha většinou zatažená, občas zaprší, na Moravě se mohou objevit mlhy nebo mrznoucí srážky. Teploty zůstanou nad nulou i v noci, přes den se budou pohybovat od sedmi do 11 stupňů, na Moravě místy kolem pěti stupňů nad nulou.

V sobotu na Štědrý den bude pršet na většině území, noční teploty budou od osmi do čtyř stupňů nad nulou, na Moravě kolem dvou. Nejvyšší denní teploty znovu mohou překročit deset stupňů nad nulou. Podobný charakter počasí s deštěm, přeháňkami a vysokými teplotami vydrží i nadcházející dva svátky vánoční.

Témata: Počasí Vánoce