Ledovka už pokrývá Česko: Meteorologové řekli, do kdy hrozí nebezpečí

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: ČTK

19. prosince 2022 18:55

Při mrznoucích srážkách se bude do úterního rána místy tvořit ledovka na celém území České republiky, na západě a severozápadě může být ledovka i přes dva milimetry silná. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), který tak rozšířil své předchozí upozornění na ledovku.

Zejména na severovýchodě země zůstane podle meteorologů i v úterý větrné počasí a vlivem silného větru se tam budou místy tvořit sněhové jazyky a silná, více než třícentimetrová námraza.

Dnešní nejvyšší teploty se mají podle předpovědi pohybovat mezi minus čtyřmi stupni až nulou, na horách kolem minus pěti stupňů. V noci na úterý budou nejnižší teploty při malé oblačnosti a slabším větru kolem minus šesti. "Během dne a v první polovině noci na úterý se budou od západu místy vyskytovat mrznoucí srážky s tvorbou slabé, v severozápadních a západních částech ČR i silné ledovky, s tloušťkou nad dva milimetry," uvedli meteorologové.

Na severní Moravě, ve Slezsku, na Českomoravské vrchovině a ve Frýdlantském výběžku bude do úterního rána vát silný vítr s nárazy do 70 kilometrů v hodině, na horách až do 90 kilometrů v hodině. V těchto oblastech se tak budou místy tvořit sněhové jazyky a silný vítr bude přispívat také k tvorbě silné námrazy, která může mít podle meteorologů tloušťku přes tři centimetry.

Se slábnutím větru bude pravděpodobnost tvorby sněhových jazyků i silné námrazy klesat. Na severovýchodě vydrží větrné počasí ale i během úterý, doplnili meteorologové.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ