Předpověď počasí na listopad: Co nás tento měsíc čeká?

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. listopadu 2022 6:00

Po rekordním teplu v posledních říjnových dnech se začátkem listopadu začne ochlazovat. Zatímco uplynulou neděli se teploty v Česku vyšplhaly i přes 26 stupňů Celsia, v tomto týdnu budou už mnohem nižší a o víkendu se někde mohou propadnout jen na osm stupňů.

V příštích čtyřech týdnech budou podle dlouhodobého výhledu počasí teploty i srážky zřejmě odpovídat obvyklým hodnotám v tomto období roku.

Počasí v příštích dnech přinese opět mlhy, mrholení a také přeháňky. Na horách může v sobotu i sněžit. Nejteplejším dnem tohoto týdne bude s největší pravděpodobností dnešek. Teploty místy stoupaly k 21 stupňům, při mlze nebo nízké oblačnosti bylo ale jen kolem 13 stupňů.

V následujících dnech budou teploty značně kolísat. V úterý bude většinou přes den 12 až 16 stupňů Celsia, ale při zmenšené oblačnosti se může oteplit až zhruba na 19 stupňů. Ve středu bude 13 až 17 stupňů, na západě Čech však mohou teploty spadnout na 11 stupňů. Ve čtvrtek už teploty vystoupají jen na 11 až 15 stupňů, a při nízké oblačnosti bude pouze kolem devíti stupňů. V pátek se budou nejvyšší denní teploty pohybovat podle ČHMÚ kolem devíti až 13 stupňů, o víkendu jen mezi osmi a 12 stupni Celsia.

Celkově bude počasí v příštích dnech proměnlivé. Střídavě bude polojasno, zataženo nebo oblačno. V úterý se ojediněle objeví mrholení i slabý déšť, ve středu přeháňky a v pátek a sobotu déšť. Na horách budou v sobotu i smíšené nebo sněhové srážky.

Příští čtyři týdny, tedy období ode dneška do 27. listopadu, má být teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Průměrná teplota v ČR v této době činí 4,8 stupně Celsia. Tento týden budou maximální denní teploty ještě zpočátku nadprůměrně vysoké, přes 20 stupňů, další týdny už teplotně většinou nevybočí z průměru. "Relativně nejchladnější bude poslední týden období s minimálními teplotami kolem jednoho stupně Celsia a nejvyššími kolem sedmi stupni," uvedli meteorologové. Také srážky mají dosáhnout obvyklých hodnot pro toto období, hlavně v závěru období má od vyšších poloh sněžit.

Témata: Počasí Podzim