Českem se prohnaly extrémní bouřky! Zpustošily Prahu, nejméně jeden mrtvý!

Bouřka, ilustrační fotografie

Autor: ČTK, stars24.cz

9. června 2018 22:01

Silné bouřky s přívalovými srážkami, krupobitím a nárazovým větrem zasáhly dnes odpoledne Semilsko, Bruntálsko, Šumpersko i Prahu. V hlavním městě si prudký liják vyžádal jednu oběť na životě - mladá žena utonula zřejmě poté, co ji při hledání takzvaných kešek v kanalizačním kanále spláchla přívalová vlna. Další člověk se nadále pohřešuje.

Místy napršelo při bouřkách více než 50 milimetrů srážek. Hasiči zasahovali u desítek případů, hlavně odčerpávali vodu a odstraňovali popadané stromy. Bouřky vydrží na většině území až do nedělního večera, podle meteorologů by ale měly už být slabší.

V Praze vyjížděli hasiči k více než 50 případům. Odčerpávali vodu ze zatopených tunelů, sklepů, garáží i historického Anežského kláštera, odstraňovali stromy, které spadly na silnice nebo auta. Přívaly deště a stromy na silnicích na několika místech zkomplikovaly automobilovou dopravu i MHD. Policisté museli na čas uzavřít Zlíchovský a část tunelu Blanka kvůli vodě, která do nich natekla. Průtrž mračen nad Letnou o hodinu posunula i začátek rozlučky fotbalisty Tomáše Rosického s kariérou, zápas sledoval vyprodaný stadion za silného deště.

Potápěči pražských hasičů u smíchovské náplavky u Palackého mostu zjišťovali, zda ve Vltavě neskončili dva lidé, kteří se podle svědků pohybovali u Motolského potoka ústícího v těchto místech do řeky. Zřejmě hledali v kanalizační stoce takzvané kešky. Večer objevili policisté pod Jiráskovým mostem tělo mladé ženy, pravděpodobně se jedná o jednu z pohřešovaných. Druhý člověk se nadále pohřešuje. Další dva příznivce tzv. geocachingu odvezli záchranáři do motolské nemocnice.

Před 20:00 se situace uklidnila, hasiči zaznamenali celkem 55 případů. V terénu bylo více než 90 profesionálních a dobrovolných hasičů, uvedl jejich mluvčí Martin Kavka.

Hodně práce přidělalo počasí i hasičům v Libereckém kraji, měli přes 30 výjezdů. Odčerpávali zejména vodu ze zaplavených míst a odstraňovali popadané stromy. Zasahovali i u jiskření drátů vysokého napětí či požáru trafostanice. Komplikace byly i v dopravě. Uzavřená musela být silnice 2887 u Bozkova a s opatrností byla průjezdná silnice 289 u Příkrého. V kraji nejvíce během hodiny napršelo v Roprachticích na Semilsku, a to přes 55 litrů na metr čtvereční.

Také hasiči na Šumpersku po bouřce čerpali vodu ze zatopených sklepů. Zřejmě kvůli silnému větru spadl u Bohdíkova strom do kolejiště, do kterého narazil osobní vlak. Nehoda se obešla bez zranění, cestující vozily autobusy.

Dopolední výstraha Českého hydrometeorologického ústavu na velmi silné bouřky platí pro celý Karlovarský a Ústecký kraj a pro okres Česká Lípa v Libereckém kraji do dnešních 23:00. V celé republice zůstává výstraha na silné bouřky do nedělních 22:00.

Témata: Bouřky Počasí