Jak bude v létě? Horší už to být nemůže! Česko zasáhne ničivé počasí!

Západ slunce, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. června 2018 11:36 | Aktualizováno: 8. června 2018 2:58

Nedávné předpovědi a dosavadní vývoj teplo ukazují, že Česko čeká nejen horký červen, ale i celé léto. Podle britských meteorologů se ale situace nebude zlepšovat ani ke konci prázdnin a Evropa se tak musí připravit na spalující léto.

Meteorologové se obávají, že ochlazení, které Evropu postihlo v květnu, bylo na dlouhou dobu tím posledním výrazným. Červen se podle nich bude držet nad průměrem a teploty budou klesat jen málokdy. To ostatně potvrzuje i Český hydrometeorologický ústav.

"Období od 28. května do 24. června jako celek bude teplotně nadprůměrné," uvedl už dříve, a jak se můžeme sami podívat, jejich předpověď se zatím plní. Kdo ale čeká další ochlazení, neměl by si podle odborníků dělat velké naděje.

Server Express s odkazem na meteorology uvádí, že jediné chladnější počasí přijde spolu s vlnami bouřek, které mají být toto léto poměrně časté. I tak by ale teploty neměly většinou klesat pod hranici 30 stupňů.

Některé předpovědi dokonce uvádějí, že by teploty během první červencové dekády měly stoupat až k 36 stupňům Celsia.

Začátek druhé červencové dekády sice bude ve znamení přeháněk, ty by ale měly vydržet jen pár dní a do Česka by se opět měly vrátit letní teploty a modrá obloha. Ochlazení pak přijde zhruba v polovině měsíce, kdy v důsledku vlny dešťů teploty mírně klesnou.

Vedro bude i v srpnu, kdy se očekávají teploty okolo 30 stupňů. Občas se objeví bouřky a letní přeháňky. Koncem prvního srpnového týdne by měly bouřky zesílit a teplota by měla občas mírně spadnou.

Poté by se ale opět měly objevit tropické teploty překonávající hranici 30 stupňů a četné bouřky. Britští meteorologové se ale obávají, že ani na konci srpna se počasí nezlepší.

Tvrdí totiž, že nás čekají čtyři měsíce spalujícího vedra, které bude Evropu drtit i v září. Teploty by už sice neměly dosahovat tak vysokých hranic jako během července a srpna, údajně by se ale stále měly pohybovat kolem či pod hranicí 30 stupňů.

Témata: Počasí Léto