České Švýcarsko: Kdy pomůže hasičům požár lesa u Hřenska hasit déšť?

požár lesa u Hřenska (červenec 2022) 5

Autor: ČTK

26. července 2022 17:48

V oblasti Hřenska na Děčínsku, kde hasiči od neděle likvidují rozsáhlý požár, zřejmě nebude pršet až do pátku. První deště přijdou do Českého Švýcarska podle meteorologů nejdříve v pátek nebo až v noci na sobotu a v sobotu.

Kolik jich spadne, nelze nyní specifikovat, uvedl dnes v tiskové zprávě Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Kvůli suchu v celých Čechách platí do odvolání i jeho upozornění před nebezpečím vzniku a šíření požárů.

Vítr, komplikující boj s požárem, ve středu znovu zesílil, a přestane asi až v noci na čtvrtek. Podle hasičů právě na počasí záleží, kdy se podaří požár uhasit.

Vítr je v souvislosti s požárem nebezpečím. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Vladimíra Vlčka záleží zejména na síle a směru větru.

Pršet bude na Děčínsku podle meteorologů nejdříve v pátek nebo v noci na sobotu. Výraznější srážky se objeví až v sobotu.

Meteorologové v této souvislosti upozornili, že lesní požáry představují zdroj znečištění ovzduší. Do okolí se při nich dostávají zejména menší znečišťující částice a také oxid uhelnatý, těkavé organické látky, polycyklické aromatické uhlovodíky nebo oxidy dusíku.

Témata: České Śvýcarsko požár lesa u Hřenska (červenec 2022)