Jak Česko zvládá žhavé počasí? Podle expertů hrozí nepříjemné dopady

Počasí, ilustrační foto

Autor: ČTK

20. července 2022 6:00

Sucho se v Česku v uplynulém týdnu začalo znovu prohlubovat, některý ze tří nejhorších stupňů sucha byl na deseti procentech území. V dalších deseti dnech se sucho kvůli horkému počasí dál zvýší, výjimečné až extrémní sucho může zavládnout až na 40 procentech území České republiky.

Vyplývá to z informací zveřejněných na webu projektu Intersucho. Intenzita sucha v povrchové vrstvě, tedy do 40 centimetrů pod povrchem, se v uplynulém týdnu mírně zhoršila. Nejintenzivnější sucho je v západních Čechách a v těsné blízkosti hranic s Rakouskem na jižní Moravě.

V hlubší vrstvě, tedy mezi 40 až 100 centimetry pod povrchem, se intenzita sucha prohloubila tam, kde tento stav trvá větší dobu. Jde zejména o západní a severozápadní Čechy, část Vysočiny, Polabí, Moravu a Slezsko.

"Některá z forem sucha, od počínajícího až po extrémní, se v současné době vyskytuje na 53 procentech území v půdním profilu do jednoho metru, oproti minulému týdnu se zdvojnásobilo," uvedli autoři projektu na webu. Míru sucha určují jako poměr aktuální nasycenosti a průměrné nasycenosti v tomto období v letech 1961 až 2010.

V nadcházejících deseti dnech se situace na území Česka podle předpovědi pravděpodobně nezlepší. "Díky kombinaci horkého a suchého počasí se nám výrazně rozšíří půdní sucho. Za deset dnů bude snížená půdní vlhkost na 80 procentech území republiky, z toho mírné a horší kategorie na 70 procentech. Výjimečné a extrémní sucho se dokonce dostane na 40 procent republiky. Situace bude špatná v celém profilu do jednoho metru, a to hlavně na Moravě a na západním okraji Čech," uvedli odborníci v předpovědi vývoje sucha.

Témata: Počasí Sucho