Počasí dnes: Mírně se ochladí, do Česka dorazí intenzivní bouřky

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. června 2022 6:00

Po extrémně horkém víkendu prakticky beze srážek dorazí v pondělí odpoledne a večer do Česka bouřky. Intenzivnější a nebezpečnější mohou být na pomezí Čech a Moravy a na východě země. Provázet je může krupobití, silný vítr a přívalový déšť.

Ještě v pondělí budou maximální teploty překračovat 31 stupňů na jihu Moravy, ve zbytku republiky už bude chladněji. Vyplývá to z aktuálních výstrah Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí je také v platnosti výstraha na vznik a šíření požárů. V pondělí bude od západu přecházet přes území republiky studená fronta, která riziko vzniku požárů sníží, uvedli meteorologové.

V pondělí se mohou vyskytnout intenzivní bouřky s velkými kroupami, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny kolem 30 milimetrů, ojediněle mohou vznikat i takzvané supercely. Bouřky se vyhnou západu Čech.

"Riziko velmi silných bouřek je zejména později odpoledne a večer na Moravě a ve Slezsku. Na ostatním území kromě západu Česka bude platit výstraha s nízkým stupněm nebezpečí," uvedl ČHMÚ.

Témata: Počasí Bouřky