Česko zasáhly extrémní vedra. Počasí lámalo rekordy, lidé ve středočeském kraji kolabovali

Počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2022 18:01

Česko dnes zažilo rekordně teplý den. Meteorologové dnes naměřili dosud nejvyšší teplotu za červen, v Řeži u Prahy bylo rovných 39 stupňů Celsia. Ve středočeském kraji záchranáři vyjížděli k lidem, kterým se udělalo špatně kvůli horku.

Teploty dnes na většině území vystoupaly na 33 až 38 stupňů Celsia, na východě Čech, na Moravě a ve Slezsku na 28 až 33 stupňů. Pro část Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy vydali meteorologové výstrahu na extrémní teploty.

Červnový rekord pokořilo deset stanic měřících aspoň 30 let, na 60 stanicích přepisovali rekord pro dnešní den. Nové maximum pro 19. červen má i nejstarší stanice v zemi pražské Klementinum, kde teploměr ukázal 36,9 stupně. 

Česko prožilo mimořádně horký víkend. V sobotu teploty poprvé v tomto roce přesáhly na několika místech hranici supertropického dne, tedy 35 stupňů. Příliš se neochladilo ani v noci, na některých místech teploty neklesly pod 20 stupňů Celsia.

Už ráno meteorologové odhadovali, že dnešní maxima mohou ohrozit dosavadní měsíční rekord pro červen, který měl hodnotu 38,9 stupně Celsia. Byl naměřen 26. června 2019 v Doksanech.

Není proto divu, že zejména středočeští záchranáři měli napilno a vyjížděli k lidem, které zmohlo mimořádně teplé počasí. V sobotu pomáhali 17 takovým pacientům, dnes mají podobných zásahů ještě více. Zatím ošetřili v souvislosti s horkem 23 lidí, většinou šlo o starší ročníky.

U jednoho vážného případu záchranáři zasahovali v Pikovicích u Prahy, odkud přepravili do nemocnice Na Homolce muže po opakovaných kolapsech.

Lidé by podle lékařů měli ve vedru dostatečně pít, nenamáhat se a vyhýbat se dlouhému pobytu na přímém slunci. Horko nesvědčí ani malým dětem, miminka do šesti měsíců na slunce nepatří vůbec. Vysoké teploty ohrožují také řidiče, především pokud se vydali na delší cestu. Je třeba, aby častěji zastavili a odpočinuli si.

Témata: Počasí středočeský kraj