Počasí: Meteorologové varují před extrémním vedrem, dnes bude až 38 stupňů

Letní počasí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2022 6:00

V části Ústeckého kraje a středních Čech včetně Prahy mohou v neděli překročit teploty 38 stupňů Celsia, meteorologové proto v této části země zpřísnili výstrahu před horkem na extrémní.

Tropické teploty budou v neděli panovat téměř na celém území Čech a na jihu Moravy. Hrozí i značné riziko vzniku požárů, a to v celé zemi.

Dnes meteorologové očekávají teploty nad 31 stupňů už téměř na celém území Čech a na jihu Moravy. "Zejména v západní polovině Čech budou teploty překračovat 34 stupňů, v části Středočeského a Ústeckého kraje i 37 stupňů Celsia. Proto zde byl zvýšen stupeň výstrahy na extrémní," informoval dnes ČHMÚ.

Podle aktuální předpovědi počasí může teploměr v části středních a severozápadních Čech ukázat v neděli až 38 stupňů Celsia. "V neděli čekáme až 38 stupňů Celsia, ovšem jde o teplotu ve stínu. Na přímém slunci v městské zástavbě můžeme naměřit teploty vyšší," upozornili meteorologové na facebooku.

Výstraha s extrémním stupněm nebezpečí se týká Prahy, regionů Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Neratovice, Rakovník, Říčany a Slaný ve Středočeském kraji a oblastí Bílina, Litoměřice, Louny, Lovosice, Most, Roudnice nad Labem, Teplice, Ústí nad Labem a Žatec v Ústeckém kraji. Platí od nedělního poledne do 22:00.

Velmi vysoké teploty znamenají značnou zátěž pro organismus. Meteorologové doporučují lidem zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami, omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Na železnici hrozí nebezpečí vybočení a lomů kolejnic po roztažení horkem.

Vzhledem k suchému a velmi teplému počasí platí o víkendu také výstraha na vznik a šíření požárů. V neděli bude kvůli extrémnímu vedru riziko vyšší zejména v severozápadní polovině Čech, kde bude platit výstraha s vysokým stupněm nebezpečí.

Kvůli nebezpečí požárů by lidé neměli v lesích ani jinde v přírodě rozdělávat oheň, vypalovat trávu, kouřit či odhazovat cigaretové nedopalky na zem, používat přenosné vařiče a jiné zdroje otevřeného ohně. Zemědělci by měli zkontrolovat stav techniky a při pohybu zemědělských strojů v oblastech se suchou vegetací a u polí s obilím či ležící slámou dbát zvýšené pozornosti. "Při probíhajících žních se zemědělcům doporučuje dohodnout se s profesionálními nebo dobrovolnými hasiči o aktivních hlídkách u pole se základní hasičskou technikou," dodali meteorologové.

V pondělí bude od severozápadu přecházet přes Česko studená fronta, která riziko vzniku požárů částečně sníží. Přijít mohou i silné bouřky.

Témata: Počasí Léto