Tornádo na Moravě: Lanžhot to "odnesl". Meteorologové prozradili rychlost víru

Tornádo, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. června 2022 9:58

Jižní Moravou se téměř přesně po roce opět prohnalo tornádo. Nejvíce zasaženou oblastí byl tentokrát Lanžhot, podle starosty zasáhl vír celou čtvrť. Co zatím o živlu zjistili meteorologové?

Odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v úterý na základě předběžných informací potvrdili, že přes Lanžhot a okolí v pondělí přešlo tornádo, které mělo přinejmenším intenzitu F1. 

"Podle Petra Münstera, meteorologa ČHMÚ, který zkoumal dopady v terénu, šlo o tornádo s větrem o rychlosti odhadem okolo 150 km/h. Při bouři došlo k vyvrácení statnějších stromů a škody byly i na střechách domů," uvádí ČHMÚ v tiskové zprávě. 

Meteorologové budou o dalších závěrech zkoumání informovat, týkat se mají zejména síly tornáda v okolí města Lanžhot. Starosta obce Ladislav Straka ČTK řekl, že bouře zasáhla celou čtvrť. V několika ulicích jsou poškozené domy, škody se sčítají. Nikomu se naštěstí nic nestalo.

Tornádo síly F4 se přes jižní Moravu, konkrétně pomezím Břeclavska a Hodonínska, přehnalo 24. června 2021. Při přírodní pohromě tehdy zemřelo šest lidí, stovky zraněných museli ošetřit záchranáři. 

Témata: Tornádo Počasí