Tornádo na Moravě? Meteorologové míří do terénu, stejně jako před rokem

Tornádo, ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. června 2022 11:20

Českou republiku v pondělí opět zasáhly bouřky, které byly především na Moravě velmi silné. Meteorologové dokonce vyrazili do terénu, jelikož existuje podezření, že došlo i na tornádo. Před rokem při přírodní pohromě zemřelo šest lidí na jižní Moravě.

Zasažen byl například Lanžhot na Břeclavsku. Zástupci města dnes na facebooku informovali občany, že kvůli odklizení následků včerejšího řádění tromby umístí do ulic kontejnery na bioodpad a suť.

Meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu během úterního dopoledne uvedli, že odjeli na terénní průzkum následků bouře. O výsledcích mají v plánu informovat na webu a sociálních sítích.

"Průzkumem na místě se pokusí zjistit, zda za následky včerejších bouří mohlo slabší tornádo nebo např. downburst," napsali na twitteru. 

Břeclavskem, respektive jeho pomezím s Hodonínskem, se prohnalo ničivé tornádo téměř přesně před rokem. Zasaženy byly obce Moravská Nová Ves, Mikulčice, Hrušky, Lužice a části Hodonína. Šest lidí zemřelo, několik set se jich zranilo. Zhruba dvě stovky domů musely jít k zemi, škody na majetku činily asi 15 miliard korun. 

Témata: Počasí Tornádo Bouřky