O víkendu k vodě? Letní počasí míří do Česka, na koupání ale zatím není

Letní počasí, ilustrační foto

Autor: ČTK, stars24.cz

31. května 2022 6:00

Obloha nad Českem bude v tomto týdnu oblačná, místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Teploty budou postupně růst, v pátek a o víkendu se přiblíží 30 stupňům Celsia.

Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Ode dneška se začne oteplovat. Maxima by měla být v úterý okolo 23 stupňů, ve středu kolem 26 stupňů a růst bude pokračovat až do pátku. V posledním pracovním dni týdne a o víkendu se teploty dostanou k 27 stupňům Celsia. Podobné teploty jako o víkendu meteorologové předpovídají pro počátek příštího týdne.

Zatímco teploty se budou v průběhu týdne měnit, obloha by měla podle předpovědi zůstávat bez větších změn. Bude polojasno až oblačno, místy s přeháňkami nebo deštěm. S výjimkou středy a čtvrtku se mohou vyskytnout bouřky.

První červnový víkend tak zřejmě ještě nebude lákat lidi k vodě. Její teplota přitom v květnu vzrostla, v některých nádržích se již pohybuje okolo 20 stupňů Celsia. ČHMÚ v neděli uvedl, že podle informací Labsko-vltavského dopravního informačního systému má voda v Orlíku aktuálně 21 stupně Celsia. O stupeň méně hlásí Slapy, Nechranice, Nové Mlýny I-III nebo Vranov nad Dyjí.

"Co se týče vodních toků, podle našich informací se jejich teplota v nižších polohách pohybuje nejčastěji v rozmezí 17 až 21 st. C. V podhorských oblastech proudí studenější voda a například Jizera uvádí teplotu vody 12 až 16 stupňů," uvedli meteorologové. Malé vodní toky na horách mají okolo osmi až 12 stupňů Celsia.

Témata: Počasí Léto