Česko zasáhly extrémní bouřky

Bouřka, ilustrační foto

Autor: ČTK

21. května 2022 5:33

Přes část Česka dnes večer rychle přešly velmi silné až extrémní bouřky s přívalovými srážkami, silným nárazovým větrem a krupobitím. Hasiči vyjížděli k desítkám případům, hlavně k popadaným stromům na železnicích a silnicích. Nejvíc práce měli na západě Čech. Před půlnocí se bouřky přesunuly na střední a jižní Moravu. Silný vítr zkomplikoval železniční dopravu, kvůli popadaným stromům byl přerušen provoz i na několika hlavních tratích v Plzeňském, Karlovarském či Středočeském kraji. Bouřka dočasně omezila také provoz na ploše Letiště Václava Havla v pražské Ruzyni.

"V souvislosti s meteorologickou situací aktuálně evidujeme zvýšené množství mimořádných událostí. Nejvíce v kraji Plzeňském, Středočeském a Karlovarském. Jedná se zejména o odstranění popadaných stromů," uvedli večer hasiči na twitteru.

Pro Plzeňský, Karlovarský kraj a západní část Jihočeského, Ústeckého a Středočeského kraje platila do 23:00 výstraha na extrémně silné bouřky s nejvyšším stupněm nebezpečí. Ve zbytku Čech a část Moravy a Slezska se mohly podle aktuální výstrahy meteorologů ještě v noci objevit velmi silné bouřky,

Nejsilněji bouřky zasáhly Plzeňský a Karlovarský kraj, hasiči evidovali desítky případů, hlavně popadaných stromů. Ve Františkových Lázních strom spadl na osobní auto a zranil jednoho člověka.

Pražští hasiči od 21:00 do 23:00 zasahovali u více než 60 událostí spojených s bouřkou a silnějším větrem. Bouře doprovázená prudkým větrem zhruba na půl hodiny omezila i provoz ruzyňského letiště. "Podle standardních postupů musíme kvůli bezpečnosti zaměstnanců i cestujících pozastavit činnosti na ploše. Cestující tak mohou čekat na nástup i výstup z letadla, následně pak na svá zavazadla," informovalo letiště na twitteru. Kolem 22:00 letiště obnovilo běžný provoz, tři lety musely přistát na jiném letišti.

⚠ Silné bouřky na @PragueAirport. Podle standardních postupů musíme kvůli bezpečnosti zaměstnanců i cestujících pozastavit činnosti na ploše. Cestující tak mohou čekat na nástup i výstup z letadla, následně pak na svá zavazadla. Předpoklad obnovení provozu je 22:10.

— Prague Airport (@PragueAirport) May 20, 2022

Hasiči v Ústeckém kraji vyjížděli od 20:00 kvůli silné bouři ke 48 událostem, šlo o popadané stromy na silnice a železniční tratě. "Žádný pád stromu na objekt neevidujeme," řekl ČTK mluvčí krajských hasičů Milan Tabi. Hasiči zasahovali hlavně na Lounsku a Litoměřicku, k několika stromům vyjeli také na Děčínsko a Chomutovsko.

Hasiči v Libereckém kraji vyjeli při bouřce mezi 21:00 a 22:00 k osmi spadlým stromům, uvedli na twitteru. Šest jich bylo na Českolipsku a dva na Liberecku. Podle dat od meteorologů při bouřce byly v té době nejvydatnější srážky v kraji v Jizerských horách, napršelo tam až 17 litrů na metr čtvereční.

Kvůli popadaným stromům na koleje či trakční vedení se večer zastavil železniční provoz na několika hlavních i regionálních tratích hlavně v západních, středních a jižních Čechách. Z hlavních tratí vlaky nejezdily v úseku mezi Plzní a Chebem, Plzní a Klatovy nebo mezi pražskou Uhříněvsí a Strančicemi na koridoru do Benešova a Českých Budějovic.

Témata: Počasí Bouřky