Tropické počasí v Česku? Možná už tento týden, překazí ho ale bouřky

Bouřka, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

17. května 2022 6:00

Suché počasí v tomto týdnu skončí. Po pondělním slunečném a horkém dni se pozdě odpoledne začala obloha postupně zatahovat, pršet má ale hlavně dnes a deštivý bude zřejmě také víkend.

Zároveň by se ale mělo postupně oteplovat, nejvyšší denní teploty mohou vystoupat až těsně pod hranici tropických 30 stupňů Celsia. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

V úterý bude v celé zemi oblačno až zataženo, pršet bude na většině území, ojediněle se znovu objeví bouřky. Nejvyšší denní teploty by neměly překročit 22 stupňů Celsia.

Středa a čtvrtek budou opět většinou slunečné, s nejvyššími teplotami ve středu kolem 20 stupňů, na západě Čech 23 stupňů. Ve čtvrtek budou maxima kolem 25 stupňů, v Čechách až 28 stupňů, ale noční a ranní teploty budou klesat k nule, meteorologové nevylučují ani ojedinělé přízemní mrazíky.

Pátek i sobota by se mohly stát takzvaně tropickými dny, což je tehdy, pokud teplota dosáhne alespoň 30 stupňů Celsia. Meteorologové zatím předpovídají maximální teploty 29 stupňů. Počasí ale současně začne ovlivňovat studená fronta, ochladí se zejména v neděli.

Už před víkendem se mohou objevit přeháňky nebo bouřky. S oblačnou oblohou, přeháňkami, deštěm či bouřkami zatím počítá předpověď i na oba volné dny.

Témata: Počasí Bouřky