Déšť zvedl hladiny toků, na Berounsku vyhlásili evakuaci

Povodně, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

25. května 2018 2:01

V Zaječově na Berounsku byl dnes večer vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity, v obci jsou rozvodněné dva potoky. Vedení obce již začalo s evakuací obyvatel, řekla starostka Irena Nezbedová.

Další rozvodněné řeky jsou také na Příbramsku, třetí stupeň byl vyhlášený také na vodní nádrži v Obecnici, řekla mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Meteorologové vydali pro Příbramsko výstrahu před povodněmi s extrémním stupněm ohrožení. Druhý povodňový stupeň je vyhlášen také přímo v Příbrami na říčce Litavce.

Druhý stupeň povodňové aktivity je i v Hořovicích na Berounsku. "Červený potok je na druhém stupni, máme svolanou povodňovou komisi. Na třetí se to pravděpodobně nedostane, takže lidem zatím nehrozí žádné nebezpečí," řekl starosta Hořovic Jiří Peřina. Výška hladiny je oproti odpoledni zhruba pětinásobná.

Středočeští hasiči evidují od odpoledne v souvislosti s bouřkami desítky výjezdů, především na Příbramsku a na Berounsku. Odstraňují především spadlé stromy a odčerpávají vodu ze sklepů. Před 22:00 začalo podle Kerekové výjezdů ubývat, větším nebezpečím tak nyní je odtékající voda, která rozvodňuje řeky.

"Řeší to Povodí Vltavy ve spolupráci s povodňovou komisí příslušného územního odboru," řekla Kereková. Nevyloučila, že by při zhoršení situace mohl být svolán krizový štáb.

Výstraha před povodněmi platí pro Příbramsko, Rokycansko a okres Plzeň-jih od dnešních 20:40 do 23:40. V Brdech spadlo za uplynulých 24 hodin 60 až 90 litrů vody na metr čtvereční. Výjimečně překročil úhrn srážek i 100 litrů, v oblasti navíc stále prší.

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešních 13:00 až do pátečních 23:00 pro Jihomoravský, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký a Středočeský kraj, výstraha je platná také pro Prahu a Vysočinu.

Témata: Povodně Déšť Bouřky Beroun