Jarní počasí míří do Česka. Meteorologové ví, kdy přestane mrznout

Jarní přiroda v celé své kráse

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. března 2022 6:00

V příštích čtyřech týdnech se bude převážně postupně oteplovat, po polovině března už by teploty neměly klesat pod nulu ani v noci, vyplývá z měsíčního výhledu ČHMÚ. Srážek bude spíš méně, než je v tomto období obvyklé.

Začátkem týdne ještě na většině území převažovala zatažená obloha, dále ale očekávají meteorologové jasno či polojasno. Postupně bude srážek i oblačnosti ubývat a převládne slunečné počasí.

Proti dlouhodobým teplotám bude nynější týden podle měsíčního výhledu podprůměrný. V dalších dvou týdnech se bude postupně oteplovat, na přelomu března a dubna přijde mírné ochlazení.

"Týdenní průměry nejnižších nočních teplot by se měly pohybovat kolem plus jednoho stupně Celsia a nejvyšších denních teplot kolem 11 stupňů Celsia," uvedl ČHMÚ ke čtvrtému týdnu předpovědi. Množství srážek předpokládá v nynějším a následujícím týdnu podprůměrné, v dalších dvou týdnech průměrné.

Pro období ode dneška do 3. dubna je průměrný úhrn srážek 39 milimetrů. Dlouhodobá průměrná teplota v Česku v tomto období je čtyři stupně Celsia. Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ.

Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí Jaro