Dejte jaru sbohem! Teploty porostou, pršet nebude!

Letní počasí

Autor: ČTK, stars24.cz

19. května 2018 16:50

Po mírném ochlazení v tomto týdnu čeká Česko opět oteplení. Následující čtyři týdny mají být teplotně nadprůměrné. Srážek má naopak ubývat. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

"Nejchladnější ze čtyř předpovědních týdnů by měl být týden od 4. června, ale i tak by teploty měly zůstat v intervalu běžných hodnot pro danou roční dobu," uvedli meteorologové. Dlouhodobý průměr teplot v období od 21. května do 17. června je v Česku 15,4 stupně Celsia.

Po delší době se v tomto týdnu v Česku vyskytly výraznější a zejména plošně rozsáhlejší srážky. Bylo to způsobeno tlakovou níží, jejíž vliv na počasí v ČR ale už skončil. Pršet proto bude méně, příští čtyři týdny budou srážkově spíše průměrné. "Srážky budou mít převážně lokální charakter, proto lze očekávat na našem území velké rozdíly v celkových úhrnech," dodali meteorologové.

Předpověď na neděli (00-24):Převážně polojasno, na horách ojediněle možnost přeháňky. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 °C, na jihu Moravy až 25 °C, v 1000 m na horách kolem 15 °C, v Jeseníkách a Beskydech kolem 12 °C. Mírný severovýchodní až východní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na pondělí (00-24):Jasno až polojasno, místy přechodně zvětšená oblačnost a odpoledne na západě a jihozápadě ojediněle přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C, na severovýchodě kolem 20 °C. Mírný východní vítr 3 až 7 m/s.

Předpověď na úterý (00-24):Polojasno až oblačno, během dne postupně místy přeháňky nebo bouřky, zejména na Moravě a ve Slezsku. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 °C. Mírný východní, postupně jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na středu (00-24):Převážně oblačno, na většině území přeháňky, místy bouřky, zejména v odpoledních hodinách. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 13 až 9 °C. Nejvyšší denní teploty 21 až 25 °C. Slabý proměnlivý vítr 1 až 4 m/s se bude měnit na severovýchodní a v bouřkách přechodně zesílí.

Předpověď na čtvrtek (00-24):Převážně oblačno, na většině území přeháňky, místy bouřky, zejména v odpoledních hodinách. Ráno ojediněle mlhy. Nejnižší noční teploty 14 až 10 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 24 °C. Mírný severovýchodní vítr 2 až 5 m/s v bouřkách přechodně zesílí.

Vyhlídka počasí od pátku do neděle:Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, zejména v odpoledních hodinách. Nejnižší noční teploty 13 až 8 °C. Nejvyšší denní teploty 20 až 25 °C.

Témata: Počasí