Počasí bude úřadovat. V Česku udeří dnes a zítra silný vítr!

Ilustrační fotografie.

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

16. února 2022 6:00

V Česku bude od středečního večera do noci na pátek foukat silný vítr, největší sílu bude mít ve čtvrtek. Poryvy větru v tento den dosáhnou rychlosti 70 až 110 kilometrů v hodině a mohou působit škody na lesních porostech či budovách. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Nejdříve zasáhne silný vítr ve středu večer západní polovinu Čech, Moravskoslezský kraj a sever Olomouckého kraje, kde bude foukat v nárazech do 70 kilometrů v hodině. V druhé polovině noci na čtvrtek se rozšíří na zbytek republiky a zesílí až na 110 kilometrů v hodině. Ve čtvrtek odpoledne vítr mírně zeslábne, nicméně stále bude silný. Polevit by měl podle předpovědi po půlnoci na pátek.

Meteorologové předpokládají, že poryvy větru budou lámat větve, případně stromy. Mohou podle nich poškodit také některé budovy, přerušit elektrické vedení a zkomplikovat dopravu. Doporučují lidem, aby venku zajistili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdy autem. V případě jízdy by měli řídit maximálně opatrně a sledovat dopravní zpravodajství.

Témata: Počasí ČHMÚ vítr