Počasí: Žene se další silný vítr, na horách bude vydatně sněžit

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. února 2022 6:00

Do středečního večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až 15 centimetrů sněhu, na horách až 35 centimetrů. Uvedl to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Před silným větrem nově varuje také na severní Moravě a ve Slezsku, naopak výstraha před sněhovými jazyky a závějemi platí už jen v horských oblastech.

"Předpokládáme, že v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadne pět až 15 cm, na horách 15 až 35 cm nového sněhu," uvedl ČHMÚ. Na horách podle meteorologů mohou přibývat až tři centimetry sněhu za hodinu.

"V průběhu středy přejdou srážky do intenzivních sněhových a smíšených (krupkových) přeháněk, které mohou být krátkodobě provázeny nižší dohledností," upozornil ČHMÚ.

Před silným větrem meteorologové varovali už dřív, tato výstraha platí do středečního večera pro celé území ČR s výjimkou Zlínského kraje, východní části Moravskoslezského a Olomouckého kraje a Hodonínska. Vítr může mít v nárazech rychlost až 70 kilometrů v hodině, na horách až 90 km/h.

Může poškodit lesy a mírně i budovy, meteorologové varovali před komplikacemi v dopravě a úrazy od předmětů unášených větrem nebo od zlomených větví.

Sněhové jazyky nebo závěje se budou na horách tvořit při kombinaci větru a sněžení, ojediněle se mohou objevit i v podhůří. "Zeslabování srážek a větru předpokládáme během středečních večerních hodin, tvorba sněhových jazyků a závějí bude pokračovat až do půlnoci na čtvrtek," doplnil ČHMÚ.

Témata: Počasí sníh Vichřice