Předpověď počasí: Silná vichřice zasáhne větší část Česka, než se myslelo

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

30. ledna 2022 6:00

Meteorologové rozšířili výstrahu před silným větrem, který má dnes zasáhnout celé Česko. Oproti upozornění vydanému v pátek platí vysoké riziko už pro celý severovýchod Čech a Slezsko i část Zlínského kraje.

Nárazy tam mohou místy dosahovat až 110 kilometrů za hodinu, na horách i 130. Vyplývá to z aktualizované výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zesilování západního až severozápadního větru očekávají meteorologové už dnes, a to postupně na celém území České republiky s výjimkou východu Moravy. Nárazy větru budou místy dosahovat rychlosti 65 až 80 kilometrů, na horách i 110 kilometrů v hodině.

V neděli vítr místy dál zesílí. "Nejvyšší hodnoty nárazů, a to 70 až 110 km/h, na horách i kolem 130 km/h, očekáváme v neděli během dopoledních a odpoledních hodin," uvádí ČHMÚ. Vítr se podle něj začne zvolna utišovat v neděli k večeru.

Největší riziko silného větru platí podle aktualizované výstrahy pro celou severovýchodní polovinu Čech, včetně části Středočeského kraje a Prahy. Dále pro téměř celou Vysočinu a Olomoucký kraj i celý Jihomoravský kraj. S vysokým nebezpečím silného větru musí od půlnoci na neděli počítat také lidé ve východních částech Moravskoslezského a Zlínského kraje.

Témata: Počasí Vichřice