Počasí dnes bude opět nebezpečné. Česko zasáhne silný vítr, varují meteorologové

Následky vichřice

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

20. ledna 2022 6:00

Na většině území Česka bude do čtvrtečního večera foukat silný vítr, který v nárazech může dosáhnout přes 65 kilometrů v hodině.

V polohách nad 500 metrů nad mořem bude vítr tvořit sněhové jazyky, kvůli kterým mohou být některé silnice nesjízdné. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Upozornění před silným větrem platí do čtvrtečních 18:00 pro většinu regionů s výjimkou Plzeňského a Zlínského kraje, západní části Karlovarského kraje, východní části Moravskoslezského kraje a jižní poloviny Jihomoravského kraje.

V oblastech se silným větrem hrozí podle meteorologů poškození stromů a menší škody na budovách. Lidem ČHMÚ doporučuje zajistit okna a dveře nebo předměty volně položené venku. Lidé by si také měli dávat pozor při pohybu venku a jízdě autem. Na horách by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Meteorologové současně doplnili, že jízdu autem mohou také ztížit sněhové jazyky, které se budou od noci do čtvrtečního podvečera tvořit vlivem silného větru v polohách přibližně nad 500 metrů nad mořem. Doporučují proto řidičům sledovat dopravní zpravodajství.

Témata: Počasí Vichřice