Mrazivé počasí v Česku: Naměříme až -11 stupňů!

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

11. ledna 2022 6:00

V příštích dnech bude sněžit nebo mrholit jen ojediněle, na horách má další sníh napadnout koncem tohoto týdne. Objeví se mlhy, někde i mrznoucí. Noci zůstanou mrazivé, přes den vystoupí teploty zpočátku na maximálně plus dva stupně Celsia, od čtvrtka teploměr může odpoledne ukázat až pět stupňů nad nulou.

Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi počasí a informací na facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Sníh, který na některých místech republiky o víkendu napadl, kvůli teplotám kolem pět stupňů nad nulou rychle roztál. "V příštích dnech už bude sněžení nebo mrholení velmi málo. Bude se tvořit nízká oblačnost a mlhy, po jejich rozpuštění bude svítit slunce. Nejvíc ho bude na horách," uvedli meteorologové.

V noci bude mrznout, v polovině týdne mohou teploty klesnout až k minus 11 stupňům, odpoledne se teplota dostane nejvýš na plus dva stupně. Až od čtvrtka budou denní teploty vystupovat k pěti stupňům Celsia.

"Ochlazení v prvním předpovědním týdnu oproti poslednímu období způsobí zejména tlaková výše a s tím související pokles nočních teplot. O něco teplejší následující týden bude důsledkem větší atmosférické cirkulace mezi Atlantikem a evropskou pevninou," uvedl ČHMÚ.

"První předpovědní týden bude mít nejméně srážek v důsledku již zmíněné tlakové výše, během následujících týdnů bude srážek na našem území přibývat. Očekáváme, že postupné zvyšování sněhové pokrývky bude jen na horách, v nižších polohách se sníh během přechodného ochlazení udrží pravděpodobně jen na kratší dobu," uvedli meteorologové ve výhledu.

Témata: Počasí sníh mráz