Zimní počasí se vrací. Blíží se sněžení i mrazy, hrozí silný vítr a déšť

Lidé ve sněhové vánici, ilustrační foto

Autor: Libor Novák, stars24.cz

3. ledna 2022 6:00

Do Česka se tento týden vrátí zimní počasí. Přiženou se nejen mrazy, které mohou být místy silné, ale i déšť, sněžení či silný vítr.

V pondělí se podle meteorologů sice ještě dočkáme vyšších teplot kolem 7 až 11 °C, zároveň ale hrozí místy silnější vítr. Ten dosáhne rychlosti 4 až 8 m/s, s nárazy kolem 15 m/s, a na horách kolem 20 m/s (70 km/h).

I v úterý budou vyšší teploty pokračovat a vyrostou až na 12 °C, stejně jako v pondělí ale hrozí opět i silnější vítr. Na většině území se také objeví déšť a ve vyšších polohách i déšť se sněhem nebo sněžení.

Ve středu se citelně ochladí a hrotí další přeháňky, které budou postupně ve všech polohách sněhové. Pokračovat mohou i ve čtvrtek, kdy se opět ochladí a denní teploty spadnou až na 1 °C.

Od pátku hrozí další sněhové přeháňky, které se v polohách pod 400 m mohou změnit v dešťové nebo smíšené. Nejvyšší denní teploty se pak opět udrží mezi 1 až 5 °C, kde vydrží i přes víkend.

Počasí do neděle pak přinese citelné ochlazení především v noci. Teploty spatnou až na -8 °C a hrozí další sněhové přeháňky, v nižších polohách i dešťové nebo smíšené. 

Témata: Počasí