Počasí dnes: Náledí a mnoho centimetrů sněhu, varují meteorologové!

Zimní počasí v Česku, mráz trápí chodce i řidiče

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

25. prosince 2021 6:00

V noci na sobotu a v sobotu ráno se zřejmě objeví na většině území Česka náledí. V sobotu pak bude hlavně na jihu a západě země sněžit. Napadne místy až 15 centimetrů sněhu. Vyplývá to z výstrahy, kterou dnes zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Už dnes ráno se na některých místech Česka objevila ledovka a padal déšť se sněhem.

Výstraha před náledím platí od pátečních 21:00 do sobotních 09:00 pro většinu regionů kromě Jihočeského kraje a jižních částí Vysočiny a Plzeňského a Jihomoravského kraje. "Během noci z pátku na sobotu očekáváme od severu na většině území déšť, který bude přecházet ve sněžení. V severní polovině území se tak při poklesu teplot pod bod mrazu může místy vytvořit náledí," oznámili pracovníci ČHMÚ.

Pro jih a západ Česka pak v sobotu od 08:00 do 19:00 platí výstraha před sněžením. "V jihozápadní polovině území napadne během soboty většinou přes sedm centimetrů za 12 hodin, v Jihočeském kraji, na jihu Plzeňského kraje, Vysočiny a Jihomoravského kraje ojediněle až 15 centimetrů za 12 hodin," popsali situaci meteorologové.

Ojediněle se mohou v sobotu podle ČHMÚ objevit i mrznoucí srážky s tvorbou ledovky. V noci na neděli se potom bude pravděpodobně vytvářet i v jižní polovině území Česka náledí. Na severu a severovýchodě země očekávají meteorologové v noci na neděli silný mráz, a to až minus 15 stupňů Celsia. Lidé by proto měli být v příštích dnech podle ČHMÚ opatrní při chůzi i řízení aut, dbát na dostatečnou hloubku vzorku zimních pneumatik a při jízdách po horských silnicích nezapomenout na zimní výbavu.

Témata: Počasí Zima ČHMÚ