Předpověď počasí na měsíc: Tepla si moc neužijeme! Ochladí se!

Zima, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

15. prosince 2021 6:00

Z následujících čtyř týdnů bude nejtepleji tento týden, v dalším, tedy i na Vánoce, se ochladí. Celkově bude podle meteorologů období od 13. prosince do 9. ledna teplotně průměrné. Sněžit či pršet bude jako obvykle pro toto období, možná i méně.

Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který dnes Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zveřejnil na svém webu.

"Týdenní průměry nejvyšších denních teplot očekáváme v prvním týdnu předpovědi (13.12.-19.12.) kolem tří stupňů Celsia, v dalších třech týdnech (20.12.-9.1.) by se měly pohybovat kolem jednoho stupně Celsia," uvedl ČHMÚ. Průměr nejnižších nočních teplot předpokládají meteorologové v prvním týdnu kolem minus jednoho stupně, v dalších třech kolem minus čtyř.

Srážkově budou první dva týdny předpovědi průměrné až podprůměrné, další dva týdny průměrné. Průměrný úhrn srážek pro období od 13. prosince do 9. ledna je 42 milimetrů. Podle záznamů vedených od roku 1941 zatím nejméně napršelo a nasněžilo v roce 1972, kdy meteorologové naměřili dva litry na metr čtvereční. Nejvíce srážek spadlo v roce 1986 s úhrnem 97 milimetrů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro dané období je minus 0,4 stupně Celsia. Nejchladněji bylo touto dobou v roce 1946, kdy průměr činil minus 8,3 stupně. Zatím nejvyšší průměr 2,7 stupně Celsia meteorologové zaznamenali v roce 1987.

Měsíční výhled se podle ČHMÚ zaměřuje na týdenní průměry, nepostihuje proto všechny možné výkyvy počasí. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek je zhruba 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Témata: Počasí sníh