Počasí v sobotu: Pozor! Pro sever a jih Česka platí jiná varování!

Silnice v zimě, ilustrační fotografie

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. prosince 2021 6:00

Na severovýchodě České republiky a ve Frýdlantském výběžku bude v sobotu foukat silný vítr, který v nárazech přesáhne rychlost přes 65 kilometrů v hodině. Na opačné straně republiky, zejména v oblasti Českomoravské vrchoviny a Jihomoravského kraje se při mrznoucím dešti bude do nedělního rána místy tvořit ledovka. ČTK to dnes sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Od západu má v sobotu v Česku občas sněžit, v jihozápadní polovině země pak bude sněžení podle meteorologů během dne v polohách pod 800 metrů nad mořem přecházet v déšť se sněhem a déšť. Na východě Jihočeského kraje, v jižní polovině Pardubického kraje, v Jihomoravském kraji a na Vysočině by lidé měli od sobotního poledne do nedělního rána pak při mrznoucím dešti počítat s možnou tvorbou slabé ledovky. Hrozí při ní úrazy při uklouznutí a problémy v dopravě, uvedli meteorologové.

Upozornění před silným větrem vydal ČHMÚ pro oblast Frýdlantu na Liberecku, sever a jihovýchod Olomouckého kraj a celý Moravskoslezský kraj. V uvedených regionech má foukat od časného sobotního rána, přičemž na horách může mít v nárazech kolem 90 kilometrů v hodině. Večer bude vítr slábnout, doplnili meteorologové.

V době silného větru, při kterém hrozí poškození stromů, by lidé při pohybu venku a při řízení vozidel měli dbát zvýšené opatrnosti. Na horách by se neměli vydávat podle meteorologů zejména do hřebenových partií.

Témata: Počasí ČHMÚ vítr Zima