Počasí dnes: Meteorologové varují! Hrozí sněhové jazyky a silný vítr

Silnice v zimě, ilustrační fotografie

Autor: Libor Novák, stars24.cz

30. listopadu 2021 6:00

V Česku dnes místy napadne 5 až 10 cm, na horách dokonce až 20 cm nového sněhu. Meteorologové také očekávají silný vítr, který může dosahovat rychlosti vichřice, a tvorbu sněhových jazyků. Pro většinu Česka proto platí až do večerních hodin výstraha meteorologů.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude dnes zataženo až oblačno. Zpočátku místy hrozí sněhové přeháňky, během dne od západu pak postupně sněžení, místy i vydatnější, které bude později přecházet v déšť.

Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat kolem 0 až +4 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C. Meteorologové také očekávají čerstvý západní až jihozápadní vítr o rychlosti 6 až 11 m/s, místy s nárazy kolem 20 m/s (70 km/h), na horách až 30 m/s (110 km/h).

Místy dnes také napadne 5 až 10 cm, na horách až 20 cm nového sněhu. Od vyšších poloh meteorologové očekávají i tvorbu sněhových jazyků. Vydali proto výstrahu, která platí pro většinu území.

Vyjma některých okresů na pomezí Středočeského, Libereckého a ústeckého kraje také varování neplatí pro jižní číst Královehradeckého kraje a pro jih Moravy. V opačném případě platí ve zbytku Česka výstraha před silným větrem, místy doplněná o varování před sněžením.

Podle meteorologů hrozí kvůli větru "poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách, nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi či možné komplikace v dopravě." 

Sněžení pak může způsobit komplikace při chůzi, v dopravě, zásobování apod. V případě mokrého sněhu dochází ke škodám na stromech a lesním porostu, drátech elektrických vedení a k výpadkům v energetice. Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně."

Témata: Počasí sníh