Počasí: Varování meteorologů! Česko dnes zasáhne silný vítr

Následky vichřice

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. října 2021 6:00

Část České republiky v pátek zasáhne silný vítr. V nárazech bude mít až 70 km/h. Může způsobit menší škody na domech nebo lámat stromy a větve. Opatrní budou muset být řidiči. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Výstraha platí od pátečních 09:00 až do půlnoci. Týká se Frýdlantska v Libereckém kraji, Jesenicka v Olomouckém kraji, okolí Hlinska a Poličky v Pardubickém kraji a několika oblastí Vysočiny a Moravskoslezského kraje.

Lidé by měli zajistit okna a dveře, upevnit volně položené předměty a zabezpečit skleníky. Meteorologové doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména hřebeny hor.

Silný vítr zasáhl ČR také minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř 100 milionů korun. Jde většinou o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu bylo několik set tisíc domácností. Vítr byl ale silnější, než který ČHMÚ očekává v pátek. V nárazech se dostával přes 100 km/h, na Sněžce meteorologové dokonce naměřili poryv větru s rychlostí 151 kilometrů.

Témata: Počasí Vichřice