Počasí lámalo rekordy! Dnes už to tak slavné nebude

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

21. října 2021 6:00

Česko má za sebou nebývale teplý podzimní den. Na 75 ze 158 stanic, které měří alespoň 30 let, padly teplotní rekordy pro 20. říjen. Dnes se ale už ochladí!

Nejtepleji bylo ve středu Českých Budějovicích - Rožnově, kde naměřili 25,3 stupně Celsia. V jihočeském krajském městě tak byla překonána hranice pro letní den, při kterém musí teploměr ukázat alespoň 25 stupňů. ČTK to řekla Blanka Gvoždíková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Teplotní rekord padl také na nejstarší české stanici v pražském Klementinu, kde se měří teplota od roku 1775. Bylo tam 22,8 stupně Celsia. Dosud platný rekord z roku 1949 měl hodnotu 19,7 stupně, tedy o více než tři stupně nižší.

Letní den ale zaznamenali pouze v Budějovicích. Druhá nejvyšší teplota byla na stanici Hulice ve Středočeském kraji, a to 24,8 stupně Celsia. V Dobřichovicích bylo 24,6 stupně a na stanicích Mrzky a Byňov shodně 24,3 stupně Celsia.

Dnes se ochladí. Nejvyšší teploty mají být 14 až 18 stupně Celsia, na západě Čech kolem 12 stupňů. Na většině území Česka bude navíc foukat vítr s nárazy i přes 70 kilometrů v hodině. Na horách bude ještě silnější, dosáhne rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině, tedy síly vichřice. Ve Zlínském kraji, v jižní polovině Olomouckého kraje a na východě Jihomoravského kraje by takto silný vítr být neměl.

Témata: Počasí Teplotní rekordy