Předpověď počasí na měsíc: V listopadu se citelně ochladí! Teploty budou nižší, než je zvykem!

Podzimní příroda, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. října 2021 6:00

Do konce října bude v Česku teplejší počasí než v předchozích dnech, poté se začne zvolna ochlazovat. Celkově by nadcházející čtyři týdny měly být teplotně průměrné. V posledním říjnovém týdnu také očekávají meteorologové více srážek.

Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

V posledních dvou týdnech se teploty pohybovaly spíše pod průměrem, příštích 14 dní by ale měly být kolem hodnot typických pro toto období. "Začátkem listopadu budou teploty pozvolna klesat a v posledním předpovědním týdnu se očekávají teploty nižší, než je dlouhodobý normál," uvedli meteorologové.

Dlouhodobá průměrná teplota v ČR v období od 18. října do 14. listopadu je 6,9 stupně Celsia. Nejteplejší byl rok 2018, kdy se průměrná teplota v těchto dnech vyšplhala na 9,6 stupně Celsia. Naopak v roce 1946 klesla na 3,1 stupně, což je dosud nejméně.

"Relativně suché počasí, které nás doprovází posledních několik týdnů, bude pokračovat i v tomto týdnu. O něco více srážek je očekáváno v posledním říjnovém týdnu," sdělil ČHMÚ. První polovina listopadu pak přinese úhrny srážek blížící se normálním hodnotám pro tuto roční dobu. Dlouhodobý průměrný srážkový úhrn je v tomto období 42 milimetrů.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí Podzim