Počasí: Do Česka přišly první mrazy! Hrozí i v dalších dnech?

mráz, zima

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

1. října 2021 6:00

Česko prožívá první letošní podzimní mrazivou noc a ráno. Teploty místy klesají pod bod mrazu a přízemní mrazíky mohou poškodit dosud nesklizené zemědělské plodiny a další vegetaci. Bude se situace v dalších dnech opakovat?

Meteorologové vydali upozornění před dnešní nocí a ránem, kdy teploty klesají až do mínusových hodnot. Mrazy Zejména zemědělci a zahrádkáři by měli být na pozoru, protože mrazy mohou poškodit zeleninu jako například rajčata, okurky či dýně.

O přízemním mrazu se mluví v případě, že pět centimetrů nad zemí se noční teplota dostane pod nulu, zatímco dva metry nad povrchem zůstává nad nulou.

"Protože k nočnímu ochlazování přízemních vrstev ovzduší dochází od povrchu směrem nahoru, tak jsou, až na výjimky, minimální teploty v pěti centimetrech vždy nižší než teploty ve výšce dvou metrů. Tento rozdíl je obvykle dva až tři stupně, ale v extrémních případech může přesáhnout i deset stupňů," uvedli na svém webu meteorologové.

V dalších dnech ale podobné mrazy nehrozí, naopak. Podle předpovědi počasí na příští týden dokonce noční teploty porostou až na 15 stupňů.

Témata: Počasí mráz