Ženou se do Česka první mrazy? Předpověď počasí prozradila víc!

Podzimní mlhy

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. září 2021 6:00

Ačkoliv budou teploty v noci padat v následujících dnech až ke dvěma stupňům, mrazy nás zatím ještě nečekají, tvrdí meteorologové. Alespoň ne do konce září, pak se ale ochladí.

Do konce září nás čekají průměrně teplé dny, s maximy kolem 18 stupňů Celsia. Nebude však příliš pršet a ani v noci by teplota neměla klesat pod bod mrazu.

Počátkem příštího měsíce se ale ještě více ochlazovat a ve druhé říjnové dekádě by mohlo přibýt i srážek. Není tak vyloučeno, že od října se do Česka nedostanou první mrazy.

Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi počasí, kterou vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 20. září do 17. října je v Česku 11,3 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1972, kdy průměr v těchto dnech činil 7,6 stupně. Naopak v roce 1942 dosáhl 13,7 stupně Celsia, což je dosud nejvíce.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí Podzim