Podzim se vkrádá do Česka? Předpověď počasí na celý měsíc!

Počasí, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. září 2021 6:00

Zbytek měsíce září a začátek října bude teplotně průměrný. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Celkově bude tento týden teplotně nadprůměrný. "Další týdny vychází průměrné," uvádí ČHMÚ. Nejchladnější by měl být poslední týden předpovědi, který vychází na přelom září a října.

Přes den očekávají meteorologové nejvýše kolem 16 stupňů Celsia, v noci by rtuť v teploměru měla klesat k pěti stupňům.

Množstvím srážek se příští čtyři týdny jako celek nebudou vymykat obvyklým zářijovým hodnotám. "Na začátku a konci období budou úhrny pod deset milimetrů, nejvíce by mělo napršet v týdnu od 20. do 26. září kolem 15 milimetrů," uvádí předpověď.

Dlouhodobý teplotní průměr v období od 6. září do 3. října je v Česku 13,5 stupně Celsia. Nejchladněji bylo v roce 1996, kdy průměr v těchto dnech činil deset stupňů. Naopak v roce 1947 dosáhl 17,4 stupně Celsia, což je dosud nejvíce.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro příslušná období.

Témata: Počasí