Letní počasí v Česku: Meteorologové poradili, jak si ho užít nejvíce

Letní počasí, ilustrační foto

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz, ČTK

12. srpna 2021 6:00

Počasí pochopitelně ovlivňuje řada faktorů, někde si tak pravého léta užijí jen pomálu. Meteorologové ovšem poradili, jak, respektive kde si v Česku letního počasí užijete opravdu nejvíce.

Letních dnů, během nichž teplota dosáhne alespoň 25 stupňů Celsia, bylo od začátku letošního roku nejvíc na jižní a střední Moravě. Rekord zatím drží Strážnice na Hodonínsku s 64 letními dny. Skoro dvakrát méně takových dní zaznamenala města na západě Čech a žádný letní den dosud neměly horské stanice. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) to uvedl na svém facebookovém profilu.

Na jižní a střední Moravě bylo od začátku roku dosud zpravidla mezi 55 a 60 letních dnů, v Polabí 40 až 50, v Praze kolem čtyřiceti. Výjimku představuje nejstarší stanice v zemi Klementinum v centru hlavního města, kde bylo 25 stupňů a víc už 59 dní v roce. Plzeň zatím hlásí 45 letních dnů, Budějovice a Ostravsko zhruba 50, zatímco Karlovy Vary jen 29, Liberec 25 a Cheb 24. "Jsou i stanice, kde se letní den nevyskytl, například Klínovec, Labská a Luční Bouda nebo Šerák," dodali meteorologové.

ČHMÚ tento rok zatím zaznamenal oproti přechozím letům méně tropických dnů, během nichž teplota dosáhne minimálně 30 stupňů Celsia. Výjimkou je tradičně jižní a částečně i střední Morava, kde takových horkých dnů bylo dosud přes 15. Nejvíc znovu ve Strážnici, minulý týden tam podle ČHMÚ od začátku roku registrovali 23 tropických dnů.

Témata: Počasí Léto ČHMÚ