Nová předpověď počasí: Česko dnes zasáhnou silnější bouřky, než se čekalo!

Bouřky

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

17. července 2021 13:03

Bouřky, které dnes a v noci na neděli zasáhnou Česko, mohou být silnější, než meteorologové předpokládali. Velmi silné bouřky hrozí hlavně v pohraničí, kde může v přívalových deštích spadnout až 60 litrů vody na metr čtvereční.

Na horním toku Lužické Nisy proto hrozí dosažení nejvyššího povodňového stupně. Méně výrazný vzestup hladin lze ale očekávat ve většině Česka až do nedělního poledne. Vyplývá to z dnes aktualizované výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Výstraha před velmi silnými bouřkami platí od dnešního dopoledne do nedělního rána v příhraničních okresech Jihočeského, Plzeňského, Karlovarského, Ústeckého, Libereckého, Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na Moravě se varování týká celého Moravskoslezského kraje, většiny kraje Olomouckého a severu Zlínského kraje.

"Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt," uvádějí meteorologové. Nebezpečí podle nich budou představovat i kroupy a blesky se silným větrem, který může lámat větve a vyvracet stromy. Lze proto očekávat problémy v dopravě a energetice.

Bouřky s o něco nižší intenzitou do nedělního rána hrozí i ve zbytku České republiky. V přívalových deštích může místy spadnout kolem 40 litrů vody na metr čtvereční. Nárazový vítr může lámat větve a škody mohou napáchat i blesky a kroupy.

Důsledkem bouřek bude vzestup hladin potoků a řek. Povodí Lužické Nisy a Smědé jsou z předchozích bouřek už nyní nasycena a na případné srážky budou reagovat velmi intenzivně, varují meteorologové. Na horním toku Lužické Nisy nevylučují dosažení třetího, nejvyššího povodňového stupně.

Na první, tedy nejnižšího stupeň mohou do nedělního poledne vystoupat i další řeky a potoky na většině území Česka. Varování před vzestupem hladin neplatí pouze pro většinu Karlovarského a Jihomoravského kraje, dále pro jižní polovinu krajů Olomouckého a Zlínského a Svitavsko a Poličsko.

Témata: Počasí Bouřky