Počasí místy dotahuje rekordy! Udeřila téměř padesátistupňová vedra!

Nevadská poušť u Las Vegas

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

12. července 2021 6:00

Na západě Spojených států a Kanady pokračuje vlna veder, kvůli níž na mnoha místech vznikají požáry. V Arizoně zemřeli dva hasiči při havárii letadla, z nějž mapovali jedno z ohnisek.

Město Las Vegas v Nevadě v sobotu zaregistrovalo teplotu 47,2 stupně Celsia, čímž dorovnalo svůj rekord. Kanada zavedla omezení v železniční dopravě platná do konce října, aby snížila riziko vzniku nových požárů.

Podle hasičů je na mnoha místech vzduch tak suchý, že se velká část vody vypuštěná z hasičských letadel vypaří ještě dříve, než dopadne do plamenů na zemi.

Nynější vlna veder přišla necelé dva týdny po odeznění předchozí vlny na západě Severní Ameriky, která podle odhadů expertů stála život stovky lidí a při které například padl kanadský teplotní rekord. Region má za sebou podle meteorologické služby EU dosud nejteplejší zaznamenaný červen.

Na severu Nevady poblíž hranic s Kalifornií musely úřady evakuovat řadu domů kvůli požárům, které zažehly blesky v lesnaté oblasti Sierra Nevada. V Oregonu se v sobotu rozrostl požár lesů Fremont-Winema až na rozlohu 311 kilometrů čtverečních, což je plocha odpovídající Ostravě a Liberci dohromady. Oheň například ohrožuje elektrické vedení, jež přivádí proud do Kalifornie. Tam již úřady naléhají na místní obyvatele, aby se snažili co nejvíce snížit spotřebu energie a omezili tím nebezpečí dalších výpadků v důsledku přetížení sítě.

Varování před vedry platí rovněž v Kanadě, úřady v některých oblastech varují občany, aby nevycházeli ven. Teploty tam ale nevystoupají na úroveň z konce června, kdy obec Lytton ohlásila kanadský rekord 49,6 stupně.

V provincii Britská Kolumbie na západě Kanady ministerstvo dopravy schválilo některá opatření na železnici, která mají snížit riziko vzniku nových požárů. Například v Lyttonu, který byl téměř kompletně zničen požárem jen den po dosažení rekordní teploty, vzniklo podezření, že plameny zažehl projíždějící vlak. Podle expertů mohou například odlétávat jiskry z brzd či z prokluzujících kol, u dieselových lokomotiv je rovněž nebezpečí úniku žhavého popela z výfuků.

S požáry se potýká rovněž americký stát Idaho, místní guvernér vyhlásil stav nouze a povolal na pomoc v boji s živlem národní gardu.

Témata: Počasí Las Vegas