Tornádo na Moravě: Silnější v Česku nebylo, potvrdili meteorologové!

Obcí Hrušky na jižní Moravě se prohnalo tornádo. (25.6.2021)

Autor: stars24.cz, ČTK

2. července 2021 12:20

Tornádo, které před týdnem postihlo Hodonínsko a Břeclavsko, způsobenými škodami odpovídá síle označované F4. V předběžné zprávě o hodnocení tohoto výjimečného jevu to dnes uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V této kategorii dosahuje vítr rychlosti zhruba 267 až 324 kilometrů v hodině.

Meteorologové původně odhadovali, že síla větrného víru odpovídala F3. Tornádo přesahující sílu F3 v Česku dosud zaznamenáno nebylo.

Rychlost tornáda nelze změřit, jeho síla se proto měří podle škod, které způsobí. "Na základě leteckého i pozemního průzkumu a následné konzultace mezi odborníky nad získanými materiály o způsobeném poškození byla tornádu přiřazena kategorie F4," konstatoval ČHMÚ.

Síla tornáda se určuje pomocí rozšířené Fujitovy stupnice, od nejslabšího F0 až po nejsilnější F5, který se vyskytuje pouze ve dvou procentech případů. Tornádo označované F4 dokáže zbořit dobře postavené domy a ty se slabšími základy odfouknout pryč, stejně jako automobily.

Meteorologové uvedli, že 24. června večer se vyskytly velmi silné bouře, z nichž některé byly takzvané supercely. "Supercela, která postupovala z Horního Rakouska přes Břeclavsko a Hodonínsko dále do Zlínského kraje, byla přibližně v čase 19:10 až 19:45 provázena silným tornádem, které způsobovalo při povrchu značné škody v pásu dlouhém 26 kilometrů a širokém až 700 metrů," napsali ve zprávě.

Tornádo nejvíc zničilo obce Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravskou Novou Ves a Hrušky na Břeclavsku, značné škody napáchal živel i v hodonínské části Pánov. Šest lidí kvůli přírodní pohromě zemřelo, materiální škody dosáhnou podle prozatímních odhadů nejméně 15 miliard korun. Poničeno bylo na 1200 domů, nejméně 150 z nich bude nutné zbourat. Kromě budov tornádo zasáhlo například zemědělské plochy včetně vinic.

Měření rychlosti větru v samotném tornádu je prakticky neuskutečnitelné. Kvůli tomu navrhl v roce 1971 v USA meteorolog Tetsuya Theodore Fujita stupnici pro určování intenzity tornád. Je založená na vyhodnocení destruktivních účinků větru. Stupnice byla později lehce přepracována a zpřesněna, v praxi se upravená stupnice používá od roku 2007.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) ČHMÚ Počasí Tornádo