Bouře udeřila v obci na Lounsku, nejspíš šlo o tornádo: Škody za desítky milionů!

Tornádo se nejspíš prohnalo také obcemi na Lounsku. (24.6.2021) 4

Autor: stars24.cz, ČTK

25. června 2021 11:51 | Aktualizováno: 25. června 2021 21:51

Bouře značně poničila obec Stebno u Kryr u Podbořan v lounském okrese. Meteorologové nevylučují, že místo zasáhlo tornádo. Škody jsou v řádech desítek milionů korun. Na místě je stovka hasičů, dobrovolníků. Starosta Kryr Miroslav Brda ČTK řekl, že nikdo nebyl zraněn. Ve Stebně žije zhruba 120 obyvatel.

"Vše nasvědčuje tomu, že to bylo menší tornádo. Potvrdit musí ale ještě šetření na místě, síla jevu se bude posuzovat podle zjištěných škod. Zatím jsme viděli polámané stromy, sebrané střechy," řekla ČTK Jana Ehertová z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Obec Stebno spadá pod město Kryry. "V obci pracují zaměstnanci města, profesionální i dobrovolní hasiči, energetici. Zprůchodňujeme cesty, aby se v případě potřeby dostaly sanitky k lidem," uvedl starosta. Několik domů je bez střech, spadly stodoly, poničené jsou automobily. "Máme připraveného statika, který posoudí, zda domy jsou obyvatelné. Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun," řekl Brda. "Z jedné z nejkrásnějších vesnic na Podbořansku vznikla spoušť," dodal.

Voda z polí natekla do zahrad i v okolních obcích, nejvážnější situace je ale právě ve Stebně. Kryry nabídly občanům náhradní ubytování. Nikdo této možnosti podle starosty nevyužil. Město nechalo do obce přivézt i základní potraviny, do večera by energetici mohli obnovit dodávky. "Bohužel se nám stává to, že přijíždí cizí lidé, kteří tam nemají co dělat, pouze překáží záchranářům," zdůraznil starosta.

Témata: Tornádo Bouřky Počasí Ústecký kraj