TORNÁDO na jihu Moravy: Zdravotníci hlásí první oběť a desítky zraněných!

Jižní Moravou se prohnalo tornádo. (24.6.2021) 2

Autor: stars24.cz, ČTK

24. června 2021 21:00 | Aktualizováno: 25. června 2021 1:34

Jihomoravský kraj, především Břeclavsko s Hodonínskem dnes večer zasáhly velmi silné bouře s kroupami, které poničily domy, auta i zeleň. Objevil se vzdušný vír, zřejmě šlo o tornádo. Záchranáři zatím evidují jednu oběť a desítky zraněných. Některé obce zůstaly odříznuté a evakuují lidi z poničených domů.

"Máme potvrzené oběti, ale zatím nedokážeme upřesnit počty. Zatím jsou to jednotky, ale nic není jisté," uvedla mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

Podle ní už se záchranáři nejspíš dostali do všech zasažených obcí. V terénu je 22 jednotek z jižní Moravy, ale pomáhají i záchranáři ze Zlínského, Olomouckého a Pardubického kraje i z Vysočiny a také záchranáři ze Slovenska a Rakouska. V nemocnicích jsou desítky zraněných, které tam přivezli záchranáři nebo lidé auty.

Ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík dnes České televizi řekl, že v jejich zařízení zemřel jeden člověk. "Já mohu potvrdit jednu zemřelou osobu," uvedl v ČT Tesařík.

"Rozhodně jsme tady ale měli více než desítky lidí, možná to mohlo být odhadem i 200. Naváželi je sem záchranáři, hasiči i příbuzní auty," uvedl Tesařík. Podle něj vypadala situace jako na bojišti. "Byla to apokalypsa. Všude byla krev a bezmocní lidé v slzách. Zachraňovali si holé životy a přišli o střechu nad hlavou," dodal Tesařík.

Podle něj se zdravotníci zachovali profesionálně. "Okamžitě jsme spustii traumaplán a řešili nejhorší případy. Zaznamenali jsme i nějaké úmrtí. Pomáhali všichni," řekl ředitel. Dodal, že pomoc nabídl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) nebo předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Policie na twitteru informovala o uzávěře některých zasažených lokalit pro civilní vozidla. V nejbližších hodinách tak nebudou volně dostupné autem. Podle policie jde o Hodonín a tři obce na Břeclavsku - Hrušky, Moravskou Novou Ves a Týnec. Podle hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) nemají lidé odjinud v žádném případě jezdit na zasažená místa. Poděkoval však za nabídky pomoci.

Bez elektřiny je 32.000 míst. Kvůli spadlým elektrickým kabelům je neprůjezdná dálnice D2 nedaleko Břeclavi. V kraji pomáhají záchranné složky i z jiných krajů a států. Jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) svolal krizový štáb.

Nejvíce postiženými obcemi jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Mikulčice a Lužice. V Moravské Nové Vsi zničila bouře podle starosty Marka Košuta snad stovkám domů. V místě jsou převrácená auta. Polovina obce Hrušky je podle místostarosty Marka Babisze prakticky srovnaná se zemí. V Lužicích podle místostarosty Jakuba Buchty je zasažená asi třetina obce a je nutná evakuace části lidí do sokolovny. Mikulčice podle starostky Marty Otáhalové vypadají jako po válce. V Mikulčicích bouřka převrátila autobus, podle dostupných informací jsou čtyři zranění. Hejtman Grolich uvedl, že byl v v Moravské Nové Vsi, do Mikulčic se ani nedostal.

Dálnice D2 je neprůjezdná kvůli spadlým drátům elektrického vedení. Vytvořily se dlouhé kolony. Problémy jsou i v hromadné dopravě, která se z velké části zastavila. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) stojí 14 železničních tratí.

Všechy dostupné jednotky IZS vč. záchranných útvarů a USAR týmů zasahují nebo se přesunují na Hodonínsko, kde několik obcí zasáhlo tornádo.

— Jan Hamáček (@jhamacek) June 24, 2021

Všechny jednotky integrovaného záchranného systému včetně záchranných útvarů a USAR týmů, které vyhledávají lidi pod sutinami, se přesunují podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) na Hodonínsko. 

Jihomoravský hejtman na základě jednání krizového štábu požádal armádu zatím o nasazení dvou ženijních odřadů čili jednotek. Armáda uvedla v pohotovost i 7. mechanizovanou brigádu. ČTK to řekla mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru uvedl, že se nemůže kvůli počasí vrátit z Bruselu do ČR. O pomoc postiženým oblastem požádal vicepremiérku Alenu Schillerovou (za ANO). Prezident Miloš Zeman poděkoval IZS za pomoc, zasaženým lidem vyjádřil účast.

Meteorologové jsou přesvědčeni, že šlo o tornádo

Na jihu Moravy se podle meteorologů s největší pravděpodobností objevilo tornádo. ČTK to řekla Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu. Lidé tornádo zachytili na fotografiích. Podle webu, který vedou meteorologičtí amatéři spolupracující s ČHMÚ, bylo v Česku tornádo naposledy v září 2018.

"Z pohledu ČHMÚ nemáme měření, které by potvrdilo, že to bylo tornádo. Ale z těch všech fotek od lidí a podobně očividně tornádo to je. Zároveň můžu potvrdit, že meteorologické podmínky pro to byly vhodné,“ uvedla Valachová.

V Česku se podle ní objevuje v průměru pět tornád za rok. „Je to průměr. Jsou roky, kdy jich je deset, patnáct, jsou roky, kdy není žádné,“ řekla.

Tornádo je vír, který může být desítky až stovky metrů velký a trvat desítky sekund až desítky minut. Jeho intenzita je ale většinou silná a působí zpravidla značné lokální škody.

Bouře mimořádně silně udeřila například v Moravské Nové Vsi nebo v Hruškách.

V Moravské Nové Vsi bouře zničila střechy snad stovkám domů

Silná bouře se dnes v podvečer prohnala kromě jiných i Moravskou Novou Vsí na Břeclavsku. Poškozené jsou podle starosty Marka Košuta snad stovky domů, v místě jsou převrácené vozy včetně kamionu. "Vypadá to tu, jako kdyby tady přešla fronta," řekl starosta Košut ČTK.

Bouře se podle něj městysem, kde žije asi 2600 lidí, přehnala před 20:00. "Jsou tady možná stovky domů absolutně bez střech, bez krovů, vyvrácené stromy, převrácený kamion, auta, silnice jsou zavalené, záchranný systém se k nám ani nemá jak dostat. Je tady popadané zdivo, uniká plyn, nejde elektřina," popsal starosta.

Šílený… pic.twitter.com/S4uyGIdsjy

— Michal Jimramovský (@MJimramovsky) June 24, 2021

Centrum obce to podle něj zasáhlo nejvíce. "Ty zničené domy jsou neobyvatelné, za chvíli bude tma a ty lidi ani nemají kam jít. Nefunguje ani spojení, ani jsem se nemohl na ten záchranný systém dovolat. Jste první člověk, se kterým po telefonu mluvím," řekl starosta. Uvedl, že v obci by mohli být i zranění.

Bouře zasáhla i nedaleké Hrušky. Místostarosta obce Marek Babisz řekl, že teprve budou zjišťovat, co vše je zničené.

Jihomoravští hasiči mají kvůli bouřce zhruba za hodinu nahlášených asi 250 událostí. Nestíhají všude zasahovat. Část událostí je vyproštění lidí.

Polovina Hrušek na Břeclavsku je prakticky srovnána se zemí

Polovina obce Hrušky na Břeclavsku je podle místostarosty Marka Babisze srovnaná se zemí, obcí prošlo tornádo. Automobily mrštilo proti domům, místní kostel je bez střechy. Babisz to řekl ČTK.

"Obcí se prohnalo tornádo, půl obce je srovnaná se zemí, zůstaly jen obvodové zdi bez střech, bez oken. Kostel nemá střechu, je bez věže, auta byly mrštěné na rodinné domy, lidé se neměli kam schovat. Obec od kostela dolů prakticky neexistuje. Škola je bez fasády, bez střechy, ke školce jsem se ani nedostal. Vyvrácené jsou stoleté lípy, smrky, je to šílené," uvedl místostarosta.

Uvedl, že na místě jsou zranění. "Zachránil jsem maminku s dvouměsíčním miminkem, říkala, že střecha souseda byla u nich na dvoře. Neměli kam jít, jsou u nás," uvedl Babisz.

V Lužicích na Hodonínsku desítky lidí evakuují do sokolovny

Mimořádně silná bouře se dnes vpodvečer prohnala také Lužicemi na Hodonínsku. Postižena je podle místostarosty Jakuba Buchty asi třetina obce, domy jsou bez střech. Lidi, kteří to potřebují, evakuují do sokolovny. V lokalitě jsou postiženy i další obce.

"Je to tady jako v Americe, domy jsou bez střech, poničené, stromy vyvrácené, průmyslové podniky, ty dva největší, co tady máme, mají vysklená okna. Momentálně lidi evakuujeme do sokolovny a zajišťujeme jim to nejnutnější. Jde o desítky lidí, především ty, co přišli o střechu nad hlavou," uvedl Buchta.

Postižena je podle něj především centrální Velkomoravská ulice. Místostarosta uvedl, že v obci jsou zranění, přesný přehled ale neměl.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Počasí Jihomoravský kraj Hasiči Bouřky