Tropické počasí pokračuje! Meteorologové řekli, kdy se ochladí!

Počasí, léto. Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

19. června 2021 6:00

Třicetistupňové vedro zůstane v Česku minimálně do víkendu. V neděli lze očekávat ojediněle až 36 stupňů, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Teploty v Česku v pátek druhým dnem stoupaly nad tropických 30 stupňů. Stejně jako ve čtvrtek bylo nejtepleji v Plzni-Bolevci, kde naměřili 34,9 stupně Celsia.

Přes 34 stupňů Celsia zaznamenaly dvě stanice, obě v Plzni. Zatímco v Bolevci se teplota blížila 35 stupňům, na Mikulce bylo 34,1 stupně Celsia.

Více bylo stanic, kde v pátek naměřili přes 33 stupňů. Například v Praze-Komořanech meteorologové naměřili 33,1 stupně, stejně jako ve Stříbře. V Dobřanech na Plzeňsku bylo 33,4 stupně Celsia.

Podle předpovědi ČHMÚ budou tropické teploty pokračovat i o víkendu. V neděli by mohlo být ojediněle i 36 stupňů. Nad tropickou třicítkou by měly teploty být ještě v pondělí, kdy už ale na většině území ČR bude pršet.

"Velmi teplé počasí by mělo pokračovat až do příchodu studené fronty od západu, kterou čekáme v pondělí," doplnili meteorologové. Do té doby je platné pro celou ČR i jejich upozornění na nebezpečí vzniku a šíření požárů.

Témata: Počasí Léto